70 milyon TL borç ödedik

70 milyon TL borç ödedik
PUSULA TV’de Meram’ın adına makus talihini değiştirmek çalışmalar yürüttüklerini söyleyen ve yeni projeleri açıklayan Başkan Toru, “Şu ana kadar kredi faizi ve borç olmak üzere 70 milyon TL ödedik” dedi

Meram’ın adına makus talihini değiştirmek çalışmalar yürüttüklerini söyleyen ve yeni projeleri açıklayan Başkan Toru, “Meram kolay bir yer değil. Her dönem belediye başkanı ve dolayısıyla da ekipler değişti. Biz sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Zor diye bir şey yok, imkansız zaman alır” dedi

 

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru; Pusula TV’nin ilgiyle izlenen ve şehir gündemine ışık tutan programı UĞUR’LU GÜNDEM’e konuk oldu. Pusula Yayın Grubu Genel Yayın Yönetmeni, deneyimli gazeteci Uğur Özteke’nin sorularını yanıtlayan, çarpıcı açıklamaları ve müjdeli haberleriyle keyifli bir sohbete imza atan Fatma Toru; “Bizim lügatimizde imkansız diye bir şey yok” dedi.

Açıklamalarına Şükran Mahallesi’ndeki tarihi kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili bilgi vererek başlayan Başkan Toru, “Şükran Mahallesi; şehrin en kıymetli noktalarından, yüzük taşı gibi, en kıymetli yerlerden biri olan ama buna nazaran kalbine hançer saplanmış ve bu hançerin derinlemesine hareketleriyle adeta habis bir ura dönen bölgesiydi. Hastalıklı doku her geçen gün daha da büyüyordu. Şehrin imajı açısından da sıkıntılar ortadaydı. Zor bir göreve talip olduk. Kimsenin cesaret edemediği bir işti. ‘Bu kadın bu işi bilmiyor, burada bataklığa saplanıp kalacak’ dediler ama Allah’a şükür neticeyi hep birlikte gördük. Bu coğrafyanın yurt edinmesinde kadınların büyük emeği vardır. Kadınlar her dönem bu topraklarda önemli bir rol üstlenmiştir. Ben de her türlü engeli aşmaya çalışıyorum. Kendimi dozer gibi hissediyorum. Yol açıyorum, kadınların önünü açtığıma inanıyorum. Görüştüğümüz diğer illerin belediye başkanları kadın belediye başkanı olduğunuz için size pozitif ayrımcılık yapılıyordur diyorlar; ama tam tersi herkes bir yapıyorsa benim 2 hatta 3-4 yapmam lazım. Çünkü erkek egemen bir toplumda yaşıyoruz. Beklentiler çok farklı” dedi.

MERAM EN ZOR İLÇE

“Meram şehrimizin en zor ilçesi” diyen Başkan Fatma Toru; Meram’da istikrarın bir türlü sağlanamadığına dikkat çekerek, “Kurulduğu günden buyana her dönem belediye başkanı ve dolayısıyla da ekipler değişti. İstikrar sağlanamadı. Sorunlara köklü çözümler geliştirilemedi. Herkes kendi dönemiyle ilgili endişeler taşıyıp bu bağlamda iş yaptı. Ben Konyalıyım, Konya’da doğdum Konya’da büyüdüm. 18 yıldır Büyükşehir ve Meram Belediyesinde görev yaptım. Meram kolay bir yer değil. Protokol yolu dediğim şehrin giriş yolu kuzeyinde. Meram ise bir anlamda şehrin arka bahçesi gibi. Protokol yolu yatırım ağırlıklıdır, peyzaj ağırlıklıdır. Görüntü ağırlıklıdır. Çünkü buraya gelen konuklar şehre girerken en iyi ve en güzeli görmek isterler. Meram dikine değil yatay yapılaşmanın yoğun olduğu bir bölge. Nüfusu en fazla olan bölgeye göre saha geniş olduğu için sorumluluk sahamız çok da büyük. Doğal yapı, kaçak yapılaşma sorunu her şey Meram’da. Biz Meram’ın annesi olmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bizim lügatimizde imkansız diye bir şey yok, zor yapılır, imkansız zaman alır” diye konuştu.

70 MİLYON TL BORÇ ÖDEDİK

Bu dönemin tüm belediye başkanları için zor geçtiğini ifade eden Başkan Toru; “Zamanla yarışıyoruz. Özellikle de bu dönem zor bir dönem oldu. Çünkü kendi seçimlerimizle birlikte toplam 5 seçim yaşadık. 15 Temmuz darbe girişimi, terörle mücadele her şey süreçte etkili oldu. Bunun için hızlı olmak zorundayız. Bir de kadın belediye başkanı algısı var -ki bunu yıktığımı düşünüyorum. Cumhurbaşkanımız bize bir misyon yükledi ve alnımızın akıyla bu işi yapmaya çalışıyoruz. Yük olmadan yük almaya çalışıyoruz. Uyum içinde, kurumsal ekiple birlikte iyi bir sinerji yakaladık. Daha da hızlanacağız. Kaynakları iyi kullanmak zorundayız. Mali imkanlar sıkıntılıydı ve şu ana kadar kredi faizi ve borç olmak üzere 70 milyon TL ödedik. Hem borçları kapatıp hem kaynak üretmek hem de Meram’ın sorunlarıyla mücadele etmek kolay değil. Biz samimiyetle mücadele ediyoruz, sonucunun da güzel olacağına inanıyoruz” dedi.

BİR YERDE OLUMSUZLUK VARSA KORKMAM,

GERİ ADIM ATMAM, AKSİNE ÜSTÜNE GİDERİM

Olumsuz bir şey varsa inat eder üzerine giderim. Bir yıllık süreçte Şükran Mahallesi’nde de binin üzerinde daire ve dükkân yıktık. Kentsel dönüşüm sürecinde kimseyi mağdur etmemek için maksimum gayret gösterdik. Türkiye genelindeki dönüşüm sürecine baktığımızda bu kadar kısa sürede bu kadar büyük çaplı başarı elde eden bir belediye yok. 5-6 yılda tapu alıp yıkıma giremeyen belediyeler mevcut. Biz de tam tersi bir durum söz konusu. 5 ayrı ketsel dönüşüm projesini aynı anda yürütüyoruz. Hatta Şükran Mahallesi’nde vatandaşlarımız, ‘belediye bizim yerlerimizi niye almıyor. İkinci etaba kalmışız. Biz burada rahatsızız, muzdaripiz bir an önce bizim yerlerimiz de alınsın’ diye BİMER’e CİMER’e şikayet ediyorlar. Planlamalar çerçevesinde kentsel dönüşüm asfalt ve diğer altyapı çalışmaları bunun yanı da sosyo-kültürel hamleler bütçe doğrultusunda yapılıyor. Ön yargıları kırmamız lazım. Diğerleri bir yaparken, biz üç yapıyoruz ve halen takdir edilmiyorsak buna Allah da razı gelmez.

“KADINLAR SADECE TEMİZLİK Mİ YAPAR?”

Niye kimse elini taşın altına sokmadı? İlk göreve geldiğimizde ‘Meram’da yapılacak hiçbir şey yok sadece çöpümü alın yeter’ dediler. Kadınlar sadece temizlik mi yapar? Ben eğitim almışım, şehirle ilgili öngörü ve hayallerim var. Bunları hayata geçirmek için çalışıyorum. Sadece mimari projeyi değil stratejik çalışmaları da yürütüyorum. Herkesle istişare edip ortaya bir şeyler çıkaracağız. Burayla ilgili 3-4 ayrı grup çalışıyor. Tek sıkıntımız zaman. Oyalanmayı sevmeyen bir yapım var. Şükran’ı bu dönem ayağa kaldıracağız. Ağustos ayında lansman yapacağız. Bunu da otel odalarında değil, sahada yapıcağız bu lansmanda çalışmalar ve bölgenin tarihi dokusu görülecek. Bölgede geçmişle geleceği birleştireceğiz. Yaşanmış hikayelerden yola çıkarak yeni yapılaşmalar olacak. Örneğin bölgede Erol Taş’ın çay ocağı varmış. Anadolu’daki ilk lokanta o bölgede açılmış. O lokantayı canlandırmamız lazım. Ekmekçi Hayık bu bölgede ekmek satmış. Bölgede Müslümanıyla, Ermenisiyle, Rumuyla ve sonrasında muhacirleriyle ciddi bir kültürel yapı var. Bu değerler göz ardı edilemez.”

ALTINAPA-DERE VE TARİHİ MERAM

KÖPRÜSÜNE KADAR VADİ PROJEMİZ HAZIR

Başkan Toru, Meram için yeni projeleri de ilk kez PUSULA TV aracılığıyla açıkladı. “Meram’a bir vizyon kazandırmamız lazım. Meram’ın yeşil dokusunu koruyup, tarihi dokuyu canlandırarak, modern çevreyle birlikte yeni projeleri ilçemize kazandıracağız. Ramazan öncesinde her hafta temel atma ve tesis açılışı programları düzenledik. Şimdi yeni hedefimiz Altınapa Barajı’ndan başlayarak Dere Santral ve Tarihi Meram Köprüsüne kadar geçmişte Vadi-i Meram denilen yerin ıslahıdır. Halkımızın istifade edeceği bir proje. Bakan Veysel Eroğlu ile görüştük, projeyi sunduk. Ben daha ortayken, DSİ Bölge Müdürünü arayıp projenin başlatılması için talimat verdi. Bakan Bey’e şükranlarımızı sunuyoruz. Bizim temel sorunumuz bürokratik oligarşi. Bakan Bey bu anlamda sorun çözücü.

VADİ-İ MERAM CAZİBE MERKEZİ OLACAK

Vadi-i Meram’ın ıslahı için ihale yapıldı. Topografik haritalar çıkarıldı. Birinci etap Altınapa-Dere Santral arasında yapılacak ve çalışmalar kısa süre içerisinde başlayacak. Tamamen doğum görünüm, beton kullanılmayacak. Bölgede kamulaştırma işlemleri de yaklaşık 5 milyon TL bedelle yapıldı. DSİ Bölge yılsonuna kadar ıslahı tamamlayacak. Yapay göletler, su tulumları, kıl çadırları, balık restoranları, yöresel ürün satış birimleri, piknik alanları, oyun ve spor alanları, çocuklar için aquapark gibi farklı yapılanmaları bu projede bir araya getireceğiz. 2018’de tamamlanacak. 1 milyon metrekarelik alandaki bu güzel proje Konya’ya farklı bir alternatif sunacak. Yukarıda da orman var ve orası da belediye tahsis edildi. Ormanla birlikte vadiye inişi kapsayan farklı bir konseptle alanı toplamda 1,5 milyon metrekareye genişleteceğiz. 2019 seçimlerine kadar burayı da bitireceğiz” diye konuştu.

MERAM SPOR TESİSLERİ İLE DONATILACAK

Başkan Toru bir başka projenin ise Aşkan mahallesine yapılacak spor kompleksi olduğunu ifade ederek, “Aşkan’da 12 bin metrekare alanda bir tesis yapacağız. Meram’ın merkezinde 10-12 bin metre kare arsa bulmak bile kolay değilken, gelen talepleri değerlendirip tenis raketi şeklinde estetik bir tesis projesi hazırladık. Tenis, badminton, squash, basketbol, okçuluk ve yürüyüş alanlarıyla birlikte yeni bir cazibe merkezi olacak. Ahmet Özcan Caddesi’nde referandumdan önce 3 katlı bir tesis açmıştık. Kısa sürede bin 400 civarı üyemiz oldu. Ramazan olmasına rağmen hem erkek hem kadın fitnes salonları tamamen dolu. En başta fitnes aletleri fazla endişesine kapılmıştık ama gördük ki yetmiyor bile. Bu merkezin alt tarafında da kiralık dükkan tasarlamıştık ama Bilgi Merkezi’ne yönelik talep nedeniyle bir dükkanı bilgi merkezi diğerini de kütüphane ve çalışma salonu yapıyoruz. Spor tesisinin yanı sıra kafeterya da var. Orada bir konsept oldu. Fit menü dediğimiz kalorisi düşük lifli ürünlerin arzı için çalışmalar başladı. Her şey para, gelir değil halkımızın ihtiyaçları var. İmkanlar ölçüsünde mali yapıyı sıkıntıyla sokmadan sosyokültürel ve sportif yatırımlar yapacağız” dedi.

MERAM’IN MAKUS TALİHİ YENECEĞİZ

Meram ilçesinde şu anda 5 ayrı bölgede kentsel dönüşüm çalışması olduğunu belirten Başkan Toru, Meram’ın makus talihini değiştirmek adına gayret gösterdiklerini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Beş bölgede toplam bir milyon metrekare on bin malikanede çalışma yapılıyor. Bu süreçler kolay değil. Kamulaştırma bedeli sadece 50-60 milyon TL. Tüm bunların yanı sıra geçen yıl asfaltta rekor kırdık. Hiçbir çalışmamızı aksatmadık aksine rekorlar kırarak kendi çalışmalarımızda yenilemeler yaparak en iyisini en eksiksiz şekilde yapmaya çalışıyoruz. Yatırımlar, 110 tane mahalle parkı, sosyal tesisler. Gelirimize göre giderlere bakıyoruz. Bu gelirle bunların yapılması imkansız. İnanın ben bile arkadaşlara biz bu gelir ile bunları nasıl yaptık diye şaşırıp soruyorum. Ama inanın tüm bunları Allah’ın lütfu ve dualar ile yapıyoruz. Vatandaşlarımızın tüm bunları bilerek bize daha çok destek olması lazım. Biz Meram’ın ve Konya’nın bacısıyız. Herkes birbirine yardımcı olup, eksiklerimizi kapatmalıyız.

SADECE HANIMLARDAN OLUŞAN BİR EKİBİMİZ VAR

Bu konudaki çalışmalarda hanımlarımız bize gerçekten özveri ile yardımcı oluyorlar. Hanımlardan oluşan bir ekibimiz var mahalle mahalle temizlik çalışması yapılıyor. Kanal içindeki poşetler bile tek tek elle toplanıyor. Çıtayı yükselteceğiz ve bu hedeflere ulaşmak için çalışacağız.

AİLE SADETİ İÇİN ÖZEL BİRİM KURDUK

Fiziki belediyecilikle beraber, eğitim ve sosyokültürel boyutta çalışmalarda yürütüyoruz. Mesela aile saadeti için, kadın ve aile birimi kurduk. Kadın meclisi oluşturduk. Aile danışmanlarımız dağılmakta olan, ya da sorunlu ailelere eşlere terapi desteği veriyorlar. Bu alanda şimdiye kadar 100’e yakın aileye destek verdik. Büyük bir dayanışma örneği vererek hep birlikte Meram’ın bu makus talihini inşallah değiştireceğiz.” (www.pusulahaber.com.tr)

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.