'8 Ayın Balığını 10 Günde Tuttuk'

'8 Ayın Balığını 10 Günde Tuttuk'
İSKOMDER Başkanı Uçan, "Bir aydır ciddi bir hamsi ve palamut bolluğu var. Geçen yıl 8 ay süren av sezonu boyunca tutulan toplam palamut miktarını bu yıl 10 günde tuttuk. Bollukla birlikte balık fiyatları da düştü." dedi.

İSTANBUL (AA)- Geçen av sezonunda 8 ayda tutulan palamut miktarı bu sezonda 10 günde tutuldu. Son 5 yılın en bereketli sezonunun yaşandığı dönemde palamutun kilogramı geçen yıla göre 5 kat ucuzladı.

Balık avı sezonunun geride kalan ilk bir ayını AA muhabirine değerlendiren İstanbul Su Ürünleri Hali Komisyoncuları Derneği (İSKOMDER) Başkanı Mahmut Uçan, bu sezon ciddi bir hamsi ve palamut bolluğu yaşandığını belirterek, 1 Eylül'den beri ava çıkan her balıkçının kıyıya memnun döndüğünü söyledi.

Bir aydır ciddi bir hamsi ve palamut akımı olduğunu dile getiren Uçan, "Önümüzdeki aydan itibaren de çinekop balığının akımını bekliyoruz. Ayrıca palamut ve hamsideki bolluk da devam edecek inşallah. Beklentimiz, temennimiz bu yönde" dedi.

Uçan, geçen yıl 8 ay süren av sezonu boyunca tutulan toplam palamut miktarının bu yıl 10 günde avlandığını kaydederek, "Gerçekten müthiş bir bereket var. Bu üreticiyi de, tüketiciyi de sevindiren bir gelişme. Bu sene bollukla geçen bir balık sezonu yaşayacağız" diye konuştu.

Pazar tezgahlarına gelirsek buralarda da balık fiyatları 5 ile 10 lira arasında değişiyor. 2 tanesi 10 liraya, 15 liraya satılan var. 3 tanesi 15 liraya, 20 liraya satılan var. Çok büyükleri biraz daha yüksek fiyatlı olabiliyor. Geçen sene tezgahta 25 lira olan bir palamut balığının şu andaki fiyatı 5 lira. Yani 5'te biri fiyatına satılıyor geçen yıla göre."

-"Vatandaşımız lütfen bol balık yesin" -
Uçan, hamsinin fiyatının tezgahlarda 5 ile 7 lira arasında değiştiğini belirterek, geçen yıla göre bol olsa da fiyatında belirgin bir düşüş yaşanmadığını söyledi.

Balık sezonunun bereketli geçeceğini beklediklerini yineleyen Uçan, vatandaşlardan bol bol balık yemelerini istedi.

Uçan, "Şu an tek temiz ve katkısız gıda balık kaldı. İnsan eli değmeyen bu besin kaynağı balığı vatandaşlarımız ne kadar çok tüketirlerse kendi sağlıkları için o kadar iyi olur. Burada denizden tutulan balıklarımız varken kültür balığı tüketmemeye gayret göstersinler. Zaten kültür balığı yüzde 300 daha pahalı" dedi.

-"Palamutun bereketi de fiyatı da çok iyi"-
İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği (İSTBİRLİK) Başkanı Erdoğan Kartal, ilk 1 ayda denizlerde, özellikle Karadeniz'de ciddi bir palamut bolluğu ile karşılaştıklarını söyledi.

Son yıllarda bu kadar palamut bolluğu görmediklerini dile getiren Kartal, "Gerçekten son 5 yılda böylesini görmedim. Palamut açısından çok bereketli bir sezon geçiriyoruz. Vatandaş da şu anda iyi fiyata palamut yiyor" dedi.

Balık avına çıkan en ufak teknenin karaya 200 çift palamut ile döndüğünü aktaran Kartal, bir gecede 3 bin kasa palamut tutan balıkçıların bile olduğunu, Karadeniz'in adeta palamut kaynadığını anlattı.

Muhabir: UĞUR ASLANHAN

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.