"8. TRT Belgesel Ödülleri" sahiplerini buldu

"8. TRT Belgesel Ödülleri" sahiplerini buldu
TRT Genel Müdürü Göka:- "Suriye'deki vahim olaylar nedeniyle kendi ülkelerinde gördükleri baskılardan dolayı ülkelerini terk etmek zorunda kalan kardeşlerimize ev sahipliği yapmaya çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki, çoğu zaman bu coğrafya çok acılar gördü,

İSTANBUL (AA) - Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nca (TRT) düzenlenen "8. TRT Belgesel Ödülleri" düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

TRT Tepebaşı Stüdyoları'nda gerçekleşen ödül töreninde konuşan TRT Genel Müdürü Şenol Göka, ekim ayında yarışmaya katılan 480 filmin ön elemesinin yapıldığını ve 38 belgeselin değerlendirmeye alındığını belirterek, emek veren jüriye teşekkür etti.

Göka, yarışmanın bu seneki temasının "Savaş ve Zorunlu Göç" olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Göç kolay bir şey değil. Öyle tahmin ediyorum ki ilk göç, yani Cenab-ı Allah'tan buraya geldiğimizde çeşitli sebeplerle her seferinde insana çok hüzünlü, ağır gelmiş bir şeydir. Tabii bile isteye yapılmıyorsa, bizim yörük göçleri gibi değilse, yazlığa, kışlığa gidilmiyorsa, gerçekten çok hüzünlü bir şeydir. Hele bir de zorunlu olmuş, mecbur kalınmışsa, insanın varoluşunu etkileyen, biraz da yarım bırakan bir şeydir."

Göç etmek zorunda kalan insanlara Allah'tan sabır dileyen Göka, Türkiye'de bulunan Suriyeli sığınmacıları hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı:

"Suriye'deki vahim olaylar nedeniyle, kendi ülkelerinde gördükleri baskılardan dolayı ülkelerini terk etmek zorunda kalan kardeşlerimize ev sahipliği yapmaya çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki çoğu zaman bu coğrafya çok acılar gördü, yaşadı ve bulunduğu yeri terk etmenin ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz. Rahatımız, huzurumuz kaçacak diye onları hiçbir şekilde sınırlarda tutmuyoruz veya dikenli, elektrikli telleri onlara bir engel olarak önlerine koymuyoruz. Arkadaşlarımız bu hassasiyetle bu yılın temasını göçe ayırdılar. Arkadaşlarımı tebrik etmek istiyorum."

Göka, yarışmanın "Uluslararası" kategorisinde birincilik ödülü alan belgeselin yönetmeni Macıuszek'e ödülünü takdim etti.

Yarışmanın jüri başkanı yönetmen İsmail Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun süredir yarışmada yer alan filmlerin kalitesinde işler görmediği düşüncesini paylaşarak, "Türkiye'de belgesel konusunda önemli bir düşüş gözlemliyordum. Yaklaşık 12 film izledim, çok kaliteli işler vardı, umut verici. Hem de öyle 15-20 dakikalık işler değildi. Hem göç, hem bireysel, geniş bir skalası vardı." dedi.

Güneş, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile TRT'nin sinemaya verdiği desteğin önemine işaret ederek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Şair olsanız, kağıda şiiri yazarsınız ama sinema öyle değil. Endüstri ile kol kola giden bir sektör. İyi bir şey düşünmeniz yetmiyor aynı zamanda parasını da bulmanız gerekiyor. Kurumların bazen ortak, bazen de bizatihi sinema işleri yapıyor ve yaptırıyor olması skalayı yukarıya doğru çekecek."

Jüri üyesi İhsan Kabil ise, yarışmaya başvuran belgesellerin kalitesinin yüksek olmasından memnuniyeti paylaşarak, şu gözlemini paylaştı:

"Yarışmaya başvuran çalışmalar arasında yerli yönetmenlerin yurt dışında birçok belgesel çalıştığını gördüm. Belgeselciliğimizde yurt dışına açılma pek yoktu. Türkiye'de belgeselcilik hep zayıf bir damar olarak kalmıştı. Artık yeni teknolojik imkanlar ve Türkiye'nin kendini yurt dışında temsil etmesi, hatta bizatihi bulunması, oralara sosyal, ekonomik katkılarda bulunması belgesellerimize, sinemamıza yansıyor."

- Ödüller

Törende, "Ulusal Profesyonel" kategoride "Yemen-Türküde Saklı Olan Efsane" belgeseliyle "En İyi Film" ödülünü TRT Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Avukat Recep Şahin'den alan yönetmen Ünal Üstündağ, "Ödülümü dünden bugüne tüm şehitlerimiz için alıyorum." açıklamasını yaptı.

Yarışmada, "Ulusal Profesyonel" kategorisinde "İstanbul Ticaret Odası Özel Ödülü"nü "Rağmen" belgeselinin yönetmeni Emre Karapınar'a İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şadıman Okumuş verdi.

"Uluslararası" kategoride ise Aleksandra Macıuszek'in "Casa Blanca" belgeseli ödüle layık görüldü.

"Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü"nü "Bir Ses Bir Nefes" belgeseli yönetmeni Murat Haksever'e, AA Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya takdim etti.

"Ulusal Öğrenci Filmleri" kategorisinde "En İyi Film" ödülünü "Siya Roni: Işığın Gölgesinde" belgeselinin yönetmeni Mevlüt Çiftçi'ye İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı İbrahim Baz, "Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü"nü "Uçuyorum Göklerde" belgeselinin yönetmeni Sezer Ağrez'e TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren, "İstanbul Ticaret Odası Özel Ödülü"nü "Tepede Beş Kadın" belgeselinin yönetmeni Ece Kınacı'ya Sinema Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Enver Arslan sundu.

"Uluslararası" kategoride ise, ikinci seçilen "Rehine" filminin yönetmeni Jean-Cosme Delaloye ödülünü İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Eken'den, "Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü"ne layık görülen "Protokole Göre" filminin yönetmeni Anne-Marieke Graafmans da ödülünü Hindistan Ulusal Televizyonu Genel Müdürü Bipa Çandra'dan aldı.

Törene, Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu, Kültür ve Turizm Genel Müdürlüğü Sinema Daire Başkanı Ender Arslan, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve sanat dünyasından birçok isim katıldı.

Törende Behzat Gerçeker yönetimindeki Enbe Orkestrası da bir konser verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.