"9. Uluslararası Helal Ve Tayyib Ürünler Konferansı''

"9. Uluslararası Helal Ve Tayyib Ürünler Konferansı''
Güney Afrika İslam Konseyi Başkanı Najjaar:- "Helal ve haram konusundaki titizliğimiz sadece Türklerin, sadece Arapların sorunu ya da tek bir milletin sorunu değil, tüm İslam aleminin sorunu. Çünkü biz tek bir ümmetiz''- Kuveyt Bilimsel Araştırma Enstitüs

İSTANBUL (AA) - Güney Afrika İslam Konseyi (ICSA) Başkanı Sheikh Thafier Najjaar, ''Helal ve haram konusundaki titizliğimiz sadece Türklerin, sadece Arapların ya da tek bir milletin sorunu değil, tüm İslam aleminin sorunu. Çünkü biz tek bir ümmetiz.'' dedi.

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği (GİMDES) ile Dünya Helal Vakfı tarafından düzenlenen "9. Uluslararası Helal ve Tayyib Ürünler Konferansı"nda konuşan ICSA Başkanı Najjaar, insanın yeryüzüne halife olarak indirilmesinin belirli bir sorumluluk getirdiğini söyledi.

Müslümanların, Allah'ın emir ve yasaklarını yeryüzünde uygulamakla sorumlu olduğunu vurgulayan Najjar, "Helal ve haram konusundaki titizliğimiz sadece Türklerin, sadece Arapların sorunu ya da tek bir milletin sorunu değil, tüm İslam aleminin sorunu. Çünkü biz tek bir ümmetiz'' diye konuştu.

Haram gıdanın insanın hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını bozduğuna dikkat çeken Najjaar şöyle konuştu:

''Bizler Müslümanlar olarak inanıyoruz ki nasıl ki temiz olmayan pis bir gıda fiziksel sağlığımızı bozarsa, benzer bir şekilde haram olan gıda da ruhi ve manevi sağlığımızı bozmaktadır. Haram gıda ile beslenen kişi gerekli ruhi gelişmeye, ilerlemeye ve manevi dindarlığa sahip olamayacaktır. Bizler Müslümanlar olarak Kur'an'da Allah'ın belirlediği helal kavramını anlamak için kararlaştırılmış çabayı sarf eden ve adımı atan halifeler olmak zorundayız.''

- Helal standardizasyon ve akreditasyon makamları

Kuveyt Bilimsel Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Hani El Mazeedi, "Helal Standardizasyon ve Akreditasyon Makamları, Sektördeki Gelişmeler, Ortaya Çıkan Sorunlar ve Çözüm Önerileri" başlıklı oturumda, gerçek helalin katı bir helal uygulamasıyla başarılabileceğini ve helal bilinçliliğinin önemli olduğunu vurguladı.

Haram ürünler için alternatif helal ürünler üretilebileceğini dile getiren Mazeedi, "Yüce Allah, emirlerini etrafında dolaşalım diye değil, uygulayalım diye bize teslim etmiştir. Akredite edilmiş helal belgelendirme kuruluşları, helal akreditasyon organlarının kontrolü altında değildir. Helal akreditasyon organları, helal iş dünyasının kapsamındadır. Bir anlamda da helal ticaret, piyasanın kanatları altındadır." ifadelerini kullandı.

Mazeedi, helal bilinçlendirme programlarının kurulması önerisinde bulundu. Bu anlamda Müslüman tüketicilerin helal terminolojiler konusunda ve bu terminolojinin günlük hayatlarında neleri kapsadığı konusunda eğitilmesinin önemine değinen Mazeeedi, şunları kaydetti:

"Müslüman tüketiciler resmi denetim kurumlarının helal anlayışına tamamen güvenmemelidir. Satın almadan önce sorgulayarak, kendilerine güvenmelidir. Hükümetler, gerçek helal anlayışını sağlamak adına uluslararası şirketlerden bu konuda talepte bulunmalıdır. Müslüman akademisyenler, ortaya çıkan meselelerde helal ve haram hakkında bir görüş birliği sağlamalıdır. Akreditasyon ajansları, yalnızca kalite yönetim sistemlerinin gerekliliklerine değil, helale odaklanmaya yönelmelidir."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.