AA Uluslararası Habercilik Eğitimi Sertifika Programı

AA Uluslararası Habercilik Eğitimi Sertifika Programı
AA'nın Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı iş birliğiyle gerçekleştirdiği sertifika programında 27 ülkeden gazeteci adaylarına habercilik eğitimi verildi- AA Genel Müdür Yardımcısı Özkaya:- "Haber Akademisi kurumumuzun belki de en stratejik

İSTANBUL (AA) - Anadolu Ajansı'nın (AA) Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) iş birliğiyle gerçekleştirdiği "Uluslararası Habercilik Eğitimi" mezunlarına sertifikaları törenle verildi.

Basın İlan Kurumu Konferans Salonu'ndaki törene, AA Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya, AA İş Geliştirme ve Pazarlama Direktörü Nedim Kaya, AA İstanbul İdari İşler Müdürü Sabri Çelebioğlu, Haber Akademisi Koordinatör Yardımcıları Hayri Çetinkuş ve Cihangir İşbilir ile davetliler katıldı.

Özkaya, törendeki konuşmasında, Haber Akademisi'nin, AA'nın belki de en stratejik noktası olduğunu ifade ederek, "Bize 5 yıl, 10 yıl sonra Anadolu Ajansı'nda ne yaptınız diye sorduklarında ‘biz haber akademisi diye bir akademi kurduk. Burada çok değerli isimler yetiştiler, yetiştirildiler. Bu insanlara katkıda bulunmak belki de en fazla gurur duyarak söylediğimiz iş olacak." dedi.

Özkaya, AA'nın Türkiye büyüme trendinin öncü kuruluşlarından biri olduğunu belirterek, "Yani THY gibi, TİKA gibi, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı gibi Anadolu Ajansı da Türkiye’deki Anadolu insanının aslında vizyonunun ne kadar geniş olduğunu göstermek istiyoruz. Bu bir göstermeden ziyade bir hizmet çabası. Aslında biz hizmet etmek istiyoruz. İnsanlığa hizmet etmek istiyoruz. İslam medeniyetine, Türk medeniyetine ve ilişkiye geçtiğimiz bütün topluluklara hizmet etmek istiyoruz. Hizmet tevazuyu beraberinde getiriyor. Kibirli olmamayı beraberinde getiriyor. Aslında yardımlaşma ve dayanışma ruhunu tekrar canlandırmayı beraberinde getiriyor." diye konuştu.

Misyon olarak gerek Anadolu Ajansı gerekse Türkiye olarak İslam ve Müslümanlar hakkındaki yanlış algıyı tersine çevirmek istediklerini vurgulayan Özkaya, şunları kaydetti:

"Geçen Samuel Huntington’ın ‘Medeniyetler Çatışması’ tezinin tartışıldığı bir toplantıda bir üniversite hocası, DAEŞ ile ilgili ‘ya bu İslam'ın hiç mi kusuru yok?’ dedi. Huntington, Amerika’da büyümüş, yetişmiş bir Musevi olarak Batı medeniyetini üstün olarak yansıtıyor ve diğerlerinin aslında ezik, çatışmacı, şiddete meyilli, diğer kültürlerle bir arada yaşama potansiyeli olmayan ve özellikle İslam medeniyetini bizim medeniyetimizi zan altında bırakan ve bunu da 11 Eylül sonrasında, işte sen DAEŞ meselesi bağlantısında bizim karşı taraftan savunmamızı istiyor. Ben şöyle bir şey söyledim kendilerine, bakın Batı medeniyetinin bir parçasıyız aslında. Batı medeniyetini oluşturan ayaklar ta Endülüs’ten, Osmanlı’dan ve daha öncesindeki Yunan literatürün çevrilmesinde Arap ve İslam alimlerinin çok büyük katkısı var. Ama diyelim ki öyle bir medeniyet var bu medeniyetle kendisini tek tipleştirme noktasında çok üstün bir yere konumlandırıyor. Asıl gerilimi de bu oluşturuyor. Biz gerilimden ziyade, dayanışma ve beraber yaşamak istiyoruz. İslam medeniyetiyle ilgili çatışmalı medeniyet söylemi çok yanlış, isabetli değil."

Özkaya, AA'nın yanlış algıyı tersine çevirmek istediğinin altını çizerek, "Bu çerçevede ne yapılırsa, ister sanatta, siyasette, bilimsel çalışmalarda, ekonomik çalışmalarda, kültürel çalışmalarda bu çerçevede Anadolu Ajansı sizin hizmetinizde olacak." dedi.

AA İş Geliştirme ve Pazarlama Direktörü Nedim Kaya ise bu kısa eğitimle kimseyi hemen gazeteci yapmadıklarının altını çizerek, şöyle devam etti:

"Akademimiz bu çalışmalardan da faydalanmak istiyor. Bu çalışmalarla iki taraf da kazançlı çıkacak. Yani bir taraftan biz ihtiyacımız olan elemanlara kavuşacağız, sizler de ihtiyacınız olan işe kavuşabilirsiniz. Biz şunun farkındayız arkadaşlar, bir aylık eğitimle sizi gazeteci yapıp olgunlaştırdığımızı düşünmüyoruz ama ağzınıza bir parmak bal çaldık. Bundan sonra size kalmış. Hoşunuza giderse bal arayacaksınız bundan sonra. Gitmezse tamam diyeceksiniz başka kapıya gideceksiniz. Bu kapıyı size araladığımız için çok mutluyuz."

Haber Akademisi Koordinatör Yardımcı Hayri Çetinkuş da Anadolu Ajansı'nın son yıllarda çok büyük bir atak içerisinde olduğunu belirterek, "Şu anda 27 ülkeden arkadaşlarımız burada. Son 1.5 yıl içerisinde yaklaşık 60 ülkeden gazeteci arkadaşlarımıza eğitimler verdik. Güney Amerika'dan Afrika'ya kadar Orta Asya'dan Avrupa'ya kadar çok farkı medya kuruluşlarından gazeteciler geldi. Bu çalışmalara destek veren Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcılarımıza teşekkür ediyoruz." şeklinde konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.