'AB açısından hiçbir şey eskisi gibi olmayacak'

'AB açısından hiçbir şey eskisi gibi olmayacak'
Başbakan Yardımcısı Canikli, "İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması Avrupa Birliği açısından tam bir şoktur. Bundan sonra AB açısından hiçbir şey kesinlikle eskisi gibi olmayacaktır." dedi

Çeşitli programlara katılmak üzere Giresun'a gelen Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ordu-Giresun Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecenin İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararıyla ilgili sorusunu yanıtlayan Canikli, "İngiltere halkı Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı verdi. Bu Avrupa Birliği tarihi açısından ve Avrupa Birliği geleceği açısından çok önemli bir hadise. Çünkü İngiltere Avrupa Birliği'nin en kadim en güçlü ülkelerinden bir tanesi." diye konuştu.

Canikli, Avrupa Birliği'nin dağılma sürecine girdiğini de belirterek, şöyle devam etti:

"İngiltere'nin bu nedenle Avrupa Birliği'nden ayrılması öncelikle Avrupa Birliği açısından tam bir şoktur. Büyük bir darbedir. Bundan sonra Avrupa Birliği açısından hiçbir şey kesinlikle eskisi gibi olmayacaktır. Çok hayalperest olmaya gerek yok. Çok aşırı iyimser yorumlara yapmaya gerek yok. Olayı gerçek boyutuyla, gerçek sonuçları itibariyle değerlendirmek gerekiyor. Artık Avrupa Birliği bundan sonra büyüme, bütünleşme, güçlenme değil, bana göre çözülme ve dağılma sürecine girmiştir."

"Avrupa Birliğinin geleceğini çok ciddi sorgulanacak"
AB'nin bütünleştirici, bütün medeniyetleri kavrayıcı, kapsayıcı ve kuşatıcı olması gerekirken tam tersini yaptığına işaret eden Canikli, dışlayıcı ve sadece belirli bir dine mensup olan ülkelerin insanların bir araya gelip oluşturduğu bir topluluk haline geldiğine işaret etti.

Canikli, "Orada saplandı kaldı. Dolayısıyla bunun içeride kırılmalara yol açmaması düşünülemez. Çünkü kavrayıcı ve kapsayıcı alan daraldıkça bu daralmanın da sınırı yok. İngiltere'de çok büyük ihtimalle hem ciddi maliyet, bedel ödüyor. Hem de muhtemelen dışlayıcı yaklaşım İngiltere'yi de kapsayacak şekilde politikaların üretilmesinde ortaya çıktı. İngiliz halkı da böyle önemli bir kararı bu şekilde verirken çok dikkatli verdi. Sonuçta böyle bir karar çıktı. Eğer bu şok atlatılamazsa, bu şok iyi yönetilemezse AB'nin çatırdamaya başladığının çok net bir işaretidir. Tabi bu kolayda yönetilecek bir hususta da değil. İngiltere'nin AB'den ayrılması artık AB'nin geleceğini çok ciddi anlamda sorgulayacaktır. Bu da çok ciddi problemleri beraberinde getirecektir." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.