AB Bakanı Bozkır Slovenya'da

AB Bakanı Bozkır Slovenya'da
Volkan Bozkır:- "AB'nin her zaman olduğu gibi verdiği sözleri tutacağı konusunda müsterihiz. Biz de aynı şekilde sözlerimizi yerine getireceğiz." - Slovenya Dışişleri Bakanı Erjavec:- "Türkiye'den Yunan adalarına son 7 günde sığınmacı gelmediğini gözlemli

LUBLİYANA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "AB'nin her zaman olduğu gibi verdiği sözleri tutacağı konusunda müsterihiz. Biz de, aynı şekilde sözlerimizi yerine getireceğiz." dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Slovenya'nın başkenti Lubliyana'ya gelen Bozkır, Dışişleri Bakanı Karl Victor Erjavec'le çalışma yemeğinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Slovenya'nın Türkiye için önemli bir ülke olduğunu belirten Bozkır, iki ülke arasındaki stratejik ortaklık anlaşmasının sadece kağıt üzerinde olmadığını, bilfiil hayata geçirildiğini söyledi.

Türkiye ile AB arasında sığınmacı krizinin çözümünde varılan mutabakatla, siyasi kararların, çok zor sorunların çözümünde deva olabileceğinin görüldüğünü ifadeden Bozkır, "Bu da gösteriyor ki Türkiye, AB ailesinin bir parçası olmalı. Türkiye, birliğe üye olduğu zaman önemli kararlar alabilir, önemli istişarelerde bulunulabilir ve bu durumdan iki taraf da yararlanabilir." diye konuştu.

Bozkır, AB'nin Suriyeli sığınmacılar için vereceği mali yardımın Türkiye için verilmediğini, bu paranın tamamen Suriyeli sığınmacıların ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılacağını hatırlatarak, "Bu para Suriyelilere daha iyi yaşam standartlarının sağlanması için okullar, evler, hastaneler, kampların dışında daha iyi şartlara sahip yaşam alanlarının sağlanması ve altyapı için kullanılacak." ifadesini kullandı.

Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de kamuoyu olduğunu dile getiren Bozkır, "AB'nin her zaman olduğu gibi verdiği sözleri tutacağı konusunda müsterihiz. Biz de, aynı şekilde sözlerimizi yerine getireceğiz." dedi.

Bozkır, Slovenya Dışişleri Bakanı ile, Suriye sorunun çözümü ve ülkenin geleceği konusunda hemfikir olduklarını aktararak, Suriye sorununun en kısa zamanda çözülmesi gerektiğini, aksi takdirde yeni terör kaynakları, yeni düzensiz göç dalgaları konusunda konuşmaya devam edileceğini söyledi.

- "Türkiye'den Yunan adalarına son 7 günde sığınmacı gelmediğini gözlemliyoruz"

Slovenya Dışişleri Bakanı Erjavec de, Türkiye Slovenya ilişkilerinin çok iyi ve sorunsuz devam ettiğini belirterek, iki ülke arasındaki dostluğun üst düzey ziyaretlerle daha da geliştirilmekte olduğunu söyledi.

Taraflar arasındaki ekonomik işbirliğinin güçlenerek devam ettiğini dile getiren Erjavec, ticaret hacminin 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 16 oranında arttığı bilgisini paylaştı.

Slovenya'nın Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini destekleyen ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Erjavec, Türkiye'nin AB ile sığınmacı kriziyle mücadele konusunda vardığı mutabakattan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Erjavec, "Türkiye'den Yunan adalarına son 7 günde sığınmacı gelmediğini gözlemliyoruz. Bu bizim ülkemiz için de çok önemli bir gelişme çünkü sığınmacı akınının başladığı günden bu yana Balkan güzergahından Avrupa'ya giden 460 binden fazla mülteci Slovenya üzerinden geçiş yaptı"ifadesini kullandı.

Erjavec, Türkiye ile AB arasında varılan mutabakat kapsamında AB'nin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğine de işaret ederek, Slovenya'nın da bu konuda sorumluluklarını yerine getirmeye hazır olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin, Suriyeli sığınmacıları çok iyi gözettiğini, sağlık ve barınma hizmetleri ile eğitim imkanları sunduğunu hatırlatan Erjavec sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye, bölgede yaşanan krizlerin çözümünde çok önemli bir bölgesel güç. Kesinlikle Suriye konusunda siyasi çözümden yana olan bir ülke. Bakan Bozkır'la görüşmemizde, her iki tarafın da siyasi çözümden yana olduğunu, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi (Staffan) de Mistura'nın çabaları ve Suriye'deki iç savaşa son verilmesini amaçlayan Cenevre'deki görüşmelerin desteklenmesi gerektiğini bir kez daha teyit ettik."







Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.