AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, Avusturya’da

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, Avusturya’da
Bakan Bozkır: “Biz, Türkiye’nin bu ilişkiden çıkarı olduğunu düşünüyoruz ancak belki de AB tarafı bu ilişkiden daha fazla çıkarı olduğunu bilmiyor ama biz yine de sabırlıyız. Biz halen sabırla AB’nin bizi net olarak bu ilişki olmadan olmayacağını anlayaca

VİYANA (AA) – Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "Biz, Türkiye’nin bu ilişkiden çıkarı olduğunu düşünüyoruz ancak belki de AB tarafı bu ilişkiden daha fazla çıkarı olduğunu bilmiyor ama biz yine de sabırlıyız. Biz halen sabırla AB’nin bizi net olarak bu ilişki olmadan olmayacağını anlayacağı tarihi bekliyoruz." dedi.

Resmi temaslar için başkent Viyana’da bulunan Bozkır, ziyaretinin ikinci gününde Avusturya Türk İşadamları ve Sanayiciler Derneğinin (ATIS) Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliği rezidansındaki 20.kuruluş yıl dönümü etkinliğine katıldı.

Bakan Bozkır, burada yaptığı konuşmada, ATIS’in 20. kuruluş yıl dönümü etkinliğine katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "20 yıl gerçekten çok uzun bir zaman. Bugünkü buluşmamda belirttiğim bir Japon atasözünün dediği gibi 'İşadamları atlar gibidir, atı nehir kenarına götürebilirsin ama su içmeye zorlayamazsın' yani devletler, iş adamları için ortamı yaratır ve destekler. İşi yapma kısmı, iş ağı oluşturma kısmı da iş adamlarındadır. İşte ATIS de tam olarak bunu yapıyor. Biz sizi destekliyoruz, siz de gereken iş ortamını yaratıyorsunuz. Bu çerçeve bence çok başarılı." diye konuştu.

İki ülkenin modada Atıl Kutoğlu gibi önemli bir isme ya da Atilla Doğudan gibi Türk yemek firması Do&co gibi başarılı ortak ürünlere sahip olduğundan söz eden Bakan Bozkır, “Diğer başka pek çok ortak yeteneklerimiz hem ülke ekonomilerimize, ilişkilerimize hem de dünyaya katkıda bulunuyorlar. Bunun doğru yolda ilerleme olduğunu düşünüyorum. Biz böylesine daha çok iş ortamları yaratmalı, böyle gurur duyacağımız daha çok kişiler çıkarmalıyız” ifadesini kullandı.

Bozkır, etkinlik çerçevesinde ekonomik ilişkiler, yatırımlar, ihracat giderleri üzerine konuşulduğunu belirterek, “Biz, Türkiye’nin bu ilişkiden çıkarı olduğunu düşünüyoruz ancak belki de AB tarafı bu ilişkiden daha fazla çıkarı olduğunu bilmiyor ama biz yine de sabırlıyız. Biz halen sabırla AB’nin bizi net olarak bu ilişki olmadan olmayacağını anlayacağı tarihi bekliyoruz” diye konuştu.


-"Viyana’daki girişimcilerin yüzde 11'i Türk kökenli"



Avusturya Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Michael Linhart da etkinliğe katılmaktan dolayı son derece mutlu olduğunu dile getirdi.
Linhart, Avusturya’da yaşamlarını sürdüren Türklerin ülke ekonomisine katkılarına dikkati çekerek, “Türk, orijinal insanlar Avusturya iş yaşamında, ekonomisinde çok ciddi rol oynadılar. Şu anda sadece Viyana’daki girişimcilerin yüzde 11’ini Türk kökenli girişimciler oluşturuyor ” dedi.

Avusturya ve Türkiye’nin hep yakın ilişkiler içinde olduğunu kaydeden Linhart, son dönemde Suriye kaynaklı sığınmacı krizinin iki ülke üzerinde büyük baskı yarattığını ifade etti.

Ülkesinin göçmenlere yönelik izlediği politikayı savunan Linhart, “Hiçbir ülke bu krizle tek başına mücadele edemez. Türkiye çok fazla sığınmacıya ev sahipliği yapıyor. Türkiye, anahtar oyuncu. Bu krizin çözümünde çok önemli rol oynuyor” diye konuştu.

Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş de Türkiye ile Avusturya arasındaki ticaret hacminin 3 milyar avro olduğu, Avusturyalı iş adamlarının Türkiye’de 9 milyar avroluk yatırımları bulunduğu bilgisini verdi, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde ve ticaret hacminin daha da geliştirilmesinde ATIS’in çok önemli bir rol oynadığını belirtti.

ATIS Başkanı Döne Yalçın ise derneklerinin bundan 20 sene önce Avusturya ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendirmek, iki ülke iş adamlarını, şirketlerini bir araya getirmek, işbirliklerini sağlamak için kurulduğunu belirtti ve bu işbirliğini daha da geliştirmeye, bunun üzerinde çalışmaya istekli olduklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından etkinlik kapsamında Borusan Quartet müzik topluluğu tarafından klasik müzik dinletisi sunuldu. Borusan Quartet’in mini konseri izleyenlerin büyük beğenisini topladı.

Etkinliğin son bölümünde büyükelçilik rezidansında kokteyl verildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.