AB ile imzalanan geri kabul anlaşması

AB ile imzalanan geri kabul anlaşması
Yunanistan'dan gönderilen ilk göçmen grubu İzmir'in Dikili ilçesine geldi- Gün içinde farklı uyruklardan 202 göçmenin limana giriş yapması bekleniyor- Midilli'den gönderilen ilk göçmen grubunun sığınma talebinde bulunmayanlardan seçildiği belirtildi

İZMİR (AA) - Türkiye-Avrupa Birliği (AB) mutabakatı temelinde gerçekleşen sığınmacı geri kabulü ve değişimi çerçevesinde Yunanistan'dan gönderilen ilk göçmen grubu İzmir'e geldi.

Anlaşma çerçevesinde 20 Mart sonrası Yunanistan'a geçen ve iadesi yapılacak ilk göçmen grubu, Midilli Adası'ndan "Nazlı Jale" ve "Lesvos" adlı teknelerle Dikili Limanı'na getirildi.

Gemilere limana yanaşmaları sırasında sahil güvenlik botları eşlik ederken Deniz Kuvvetlerine ve polise ait bir helikopter de bölgede aralıklarla uçuş yaptı.

Limanda isimleri okunarak sırayla gemiden indirilen göçmenlerin, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ekiplerinin kurduğu çadırlarda parmak izleri alınarak kayıt işlemleri yapıldı. Göçmenler daha sonra sağlık taramasından geçirildi, bazı göçmenlerin eksik olan aşıları tamamlandı.

Burada işlemleri tamamlanan sığınmacılar, eşyalarıyla x-ray cihazından geçirilerek otobüslere bindirildi ve kalacakları kamplara sevk edildi.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, gün içinde Sakız Adası'ndan gelecek tekneyle birlikte Suriye, Pakistan, Lübnan, İran, Bangladeş, Afganistan, Sri Lanka, Kongo ve Mısır uyruklu toplam 202 göçmen Dikili Limanı'na giriş yapacak.

İzmir Valisi Mustafa Toprak ve Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros da bölgede çalışmaları yerinde inceledi.

- "Yemek için 3 saat bekliyorduk"

İadesi yapılan Pakistan uyruklu göçmen Mohammed Javed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkesindeki sıkıntılar nedeniyle daha iyi yaşama umuduyla Avrupa'ya gitmek istediğini belirtti.

Yunanistan'dan sınır dışı edilmelerinin kendilerini üzdüğünü aktaran Jeved, "Avrupa'ya gitmek için evimi sattım geldim, kesinlikle geri gideceğim, ülkeme gitmek istemiyorum. Yunanistan'daki polisler bize iyi davranmıyorlardı, bizi sürekli itiyorlardı, 3 saat kuyrukta bekliyorduk bir yemek alabilmek için. Burada polisler bize iyi davranıyor bir sıkıntı yaşamadık" dedi.

Pakistan uyruklu göçmen Abdur Rauf Araı ise ülkesinde yaşadığı sıkıntılar nedeniyle Almanya'ya gitmek istediğini, bunun için de Yunan adalarına gittiklerini ifade etti.

Neden Türkiye'ye getirildikleri konusunda bir bilgilerinin olmadığını aktaran Araı, Türkiye'de daha önce de kaldığını o dönemde herkesin kendisine iyi davrandığını söyledi.

Bu arada, sığınmacıları taşıyan gemilerin yanaştığı Dikili Limanı'nın yan tarafında bulunan gazetecilerin yanına gelen ve yabancı uyruklu olduğu öğrenilen bir kişi "Stop deportations open borders" (Geri dönüşleri durdurun, sınırları açın) yazılı bir pankart açtı.

- "Sığınma talebinde bulunmayanlardan seçildiler"

Öte yandan Yunanistan'ın sığınmacılardan sorumlu polis şefi Teğmen Zaharoula Çirigoti, Dikili'ye Midilli Adası'ndan 138 ve Sakız Adası'ndan 66 olmak üzere toplam 204 kişinin gönderildiği ifade etti.

Midilli'den geri gönderilen 136 göçmen arasında çoğunluğu Pakistan olmak üzere Bangladeş ve Sri Lanka uyruklu göçmenlerin bulunduğunu, gönüllü olarak Türkiye'ye dönmek isteyen 2 Suriyeli'nin de grup içinde yer aldığını bildiren Çirigoti, Suriyeliler'den birinin babasının vefatı üzerine, diğerinin ise ailesine ulaşmak amacıyla dönme talebinde bulunduğunu dile getirdi.

Moria Kampında şu anda 2 bin 800 sığınmacı ve göçmenin bulunduğu bilgisini paylaşan Çirigoti, yüzde 90'ının sığınma talebinde bulunduğunu aktardı.

Midilli'deki Moria kampından 5 otobüsle limana getirilen sığınmacılar, Frontex güvenlik ekiplerinin yanı sıra AB ülkelerinden polisler ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü yetkililerinin eşliğinde teknelere bindirildi.

Frontex Sözcüsü Ewa Moncure de yaptığı açıklamada geri gönderme işlemine yarın devam edileceğini bildirdi.

Göçmenlerin ulaştırma işlemlerinin sakin bir şekilde gerçekleştiğini ifade eden Moncure, "Moria kampında da bulundum. Göçmenler otobüslere bindirilirken de herhangi bir olay yaşanmadı" ifadesini kullandı.

Moncure, göçmenlerin sığınma talebinde bulunmayanlar arasından seçildiğini dile getirerek, "Tüm hukuksal işlemlerden geçirildiler. Şu an teknelerde bulunanların hepsi sığınma talebinde bulunma şansına sahiptiler" diye konuştu.

Bu arada göçmenlerin geri gönderilmelerinin ardından bir grup, botlarla denize açılarak geri kabul anlaşmasını protesto etti.

- Türkiye - AB mutabakatı

Düzensiz göç ve insan kaçakçılığı ile mücadele amacıyla Türkiye ile AB arasında 18 Mart'ta Brüksel'de mutabakata varılmıştı. Buna göre, Türkiye kendi topraklarından Yunan adalarına geçtiği kanıtlanan göçmenleri geri kabul edecek. Suriyeli olmayanların Türkiye tarafından ülkelerine iade edilmesi için işlem yapılacak. Suriyeli olanlar ise Türkiye'deki kamplara yerleştirilecek ve her birine karşılık kayıtlı Suriyeli sığınmacılardan biri AB ülkelerine gönderilecek. Değişimi yapılacak Suriyeli sığınmacı sayısı ilk etapta 72 bin kişi olarak öngörülüyor. Geri kabul ve değişim işlemlerinin masrafları AB tarafından karşılanacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.