Ab İle Müzakerelerde Fasıllar Siyasi Engellere Takıldı

Ab İle Müzakerelerde Fasıllar Siyasi Engellere Takıldı
Türkiye, AB ile katılım müzakerelerine başladığı 2005'ten bu yana siyasi engeller nedeniyle 35 fasıldan 16'sını açtı, sadece birini kapatabildi - Fasıllardan 6’sı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, 2’si de Fransa engeline takılırken, 8 faslın açılmasını da "Ek Pr

ANKARA (AA) – MELTEM BULUR - Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile 2005 yılından bu yana yürüttüğü katılım müzakerelerinde 35 fasıldan şimdiye kadar 16’sı açılırken, 8 fasıl ek protokol gerekçesiyle askıya alındı. Fasıllardan 7’si ise açılış kriterleri resmi olarak Ankara'ya bildirilse de AB üyelerinin mutabakat sağlayamaması nedeniyle müzakerelere açılmadı.

15 Ekim 2015'te yapılan AB zirvesi sonuçlarına paralel olarak, 29 Kasım 2015 tarihli Türkiye-AB Zirvesi Sonuç Bildirgesinde “Komisyonun, üye ülkelerin pozisyonlarına halel getirmemek kaydıyla, bir dizi faslın açılmasına yönelik gerekli hazırlıkların 2016 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması konusundaki taahhüdü not edilmiştir.” ifadesi yer almıştı.

Fiili olarak 3 Ekim 2005’te başlatılan müzakerelerde, son olarak geçen yılın haziran ayında "Mali ve Bütçesel Hükümler" başlıklı 33. fasıl açılmıştı. Geride kalan 12 yıllık süreçte sırasıyla şu fasıllar açıldı:

"25.Fasıl: Bilim ve Araştırma, 20 Fasıl: İşletme ve Sanayi Politikası, 18. Fasıl: İstatistik, 32. Fasıl: Mali Kontrol, 21. Fasıl: Trans-Avrupa Ağları, 28. Fasıl: Tüketicinin ve Sağlığının Korunması, 6. Fasıl: Şirketler Hukuku, 7. Fasıl: Fikri Mülkiyet Hukuku, 4. Fasıl: Sermayenin Serbest Dolaşımı, 10. Fasıl: Bilgi Toplumu ve Medya, 16. Fasıl: Vergilendirme, 27. Fasıl: Çevre, 12. Fasıl: Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Politikası, 22. Fasıl: Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu, 17. Fasıl Ekonomik ve Parasal Politika, 33. Fasıl: Mali ve Bütçesel Hükümler”

Bunun yanında, tarama süreci 2006'da sona ermiş olmasına rağmen bugüne kadar yargı ve temel haklar ile adalet, özgürlük ve güvenlik dahil 8 faslın sonuç raporları Ankara'ya iletilmedi. Tarama sonu raporlarının Türkiye'ye verilmemiş olması, bu fasıllarla ilgili açılış kriterlerinin de bildirilmediği anlamına geliyor.

AB üyelerinin tarama sonu raporlarını hala onaylamadıkları fasıllar şöyle:

"2. Fasıl: İşçilerin Serbest Dolaşımı, 13. Fasıl: Balıkçılık, 14. Fasıl: Taşımacılık Politikası, 15. Fasıl: Enerji, 23. Fasıl: Yargı ve Temel Haklar, 24. Fasıl: Adalet, Özgürlük ve Güvenlik, 30. Fasıl: Dış İlişkiler, 31. Fasıl: Dış, Güvenlik ve Savunma Politikası."

- Rum ve Fransız engeli

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) 6, Fransa 2 faslı bloke ederken, 8 faslın açılmasını "Ek Protokol" önlüyor.

Rum yönetimi, 8 Aralık 2009 tarihinde tek taraflı olarak 6 faslı bloke edeceğini açıklamış ve bu fasılların açılmasını "ilişkilerin normalleşmesi" şartına bağlamıştı. GKRY, 26. Eğitim ve Kültür, 31. Dış, Güvenlik ve Savunma Politikası, 23. Yargı ve Temel Haklar, 24. Adalet, Özgürlük ve Güvenlik, 2. İşçilerin Serbest Dolaşımı, 15. Enerji fasıllarını bloke ediyor.

Askıya alınan 8 fasıl içinde yer alan 11. Tarım ve Kırsal Kalkınma ile müzakerelerin sonunda yer alan 34. Kurumlar fasılları da Fransa’nın siyasi engellemeleri nedeniyle açılamıyor.

Fransa ise Nicolas Sarkozy'nin cumhurbaşkanlığı döneminde 5 faslın açılışını, "üyelikle doğrudan bağlantılı" olduğu gerekçesiyle veto etmiş, daha sonra bu rakamı 4'e indirmişti. Sarkozy’nin koltuğunu kaybetmesinin ardından veto edilen fasıllar arasında bulunan 17. ve 33. fasıllar açılmıştı.

- Ek Protokol nedeniyle dondurulan fasıllar

AB ile Türkiye, 2005'te Gümrük Birliği'nin yeni AB üyelerine genişletilmesi amacıyla "Ek Protokol" imzalamıştı.

Ancak, protokolde yeni üyelerden Güney Kıbrıs Rum yönetiminin isminin "Kıbrıs Cumhuriyeti" olarak zikredilmesi üzerine Türkiye, "Ek Protokol’ün imzalanmasının hiçbir şekilde Rum yönetimini tanıma anlamına gelmeyeceğini" vurgulayan bir deklarasyon yayımlamıştı.

AB de Türkiye'nin Ek Protokol’den kaynaklanan yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmediği gerekçesiyle Aralık 2006’da, "Gümrük Birliği'yle doğrudan ilgili" sekiz faslın açılmasını dondurmuştu. Ek Protokol nedeniyle askıya alınan fasıllar da şunlar:

"1. Fasıl: Malların serbest dolaşımı, 3. Fasıl: İş Kurma Hakkı ve Hizmet Sunumu Serbestisi, 9. Fasıl: Mali Hizmetler, 11. Fasıl: Tarım ve Kırsal Kalkınma, 13. Fasıl: Balıkçılık, 14. Fasıl: Taşımacılık Politikası, 29. Fasıl: Gümrük Birliği, 30. Fasıl: Dış İlişkiler."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.