AB komiseri Hahn Bosna Hersek'te

AB komiseri Hahn Bosna Hersek'te
AB Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Komiseri Hahn:"(Bosna Hersek'te) Nüfus sayım sonuçlarının açıklanmaması teknik bir durumdan öte siyasi bir boyut kazandı. Sonuçların açıklanması bizim için son derece önemli çünkü AB kılavuzunda

SARAYBOSNA (AA) - Avrupa Birliğinin Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, Bosna Hersek'in nüfus sayım sonuçlarının açıklanmasının kendileri için son derece önemli olduğunu belirterek, "Çünkü AB kılavuzunda sorulan ilk soru, ülkede yaşayan vatandaşların sayısıdır." dedi.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da bir dizi temaslarda bulunan Hahn, Başbakan Denis Zvizdic ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Hahn, Bosna Hersek'in AB üyeliği yolunda kararlı olması gerektiğini söyleyerek, "Nüfus sayım sonuçlarının açıklanmaması teknik bir durumdan öte siyasi bir boyut kazandı. Sonuçların açıklanması bizim için son derece önemli çünkü AB kılavuzunda sorulan ilk soru, ülkede yaşayan vatandaşların sayısıdır." diye konuştu.

Bosna Hersek'in, mayıs başına kadar başta koordinasyon mekanizması olmak üzere İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nın adaptasyonu, reform uygulamalarının devamı ve nüfus sayım sonuçlarının açıklanması sorunlarını çözmesi gerektiğini vurgulayan Hahn, sonrasında ülkenin AB üyeliğine ne derece hazırlıklı olduğu sorusunun gündeme geleceğini ifade etti.

Yabancı yatırımların ülkede istihdam ve gelecek sağladığını anlatan Hahn, Bosna Hersek'in beklenilen sorunları çözmediği takdirde AB üyelik sürecinde 6 aylık gecikme yaşanacağını vurguladı.

Hahn, "Planlanan dinamiklerin zamanında gerçekleştirilmesinin mümkün olduğunu düşünüyorum. Bosna Hersek, AB üyeliğine yaptığı başvuruyla inanılmaz bir süreç gerçekleştirdi. Bu durum, ülkenin AB üyeliğine ivme kazandırdı." dedi.

Zvizdic de Hahn ile ulaşım, enerji ve ekonomi alanlarında yürütülecek ortak stratejiler hakkında konuştuklarını belirterek, "Koordinasyon mekanizması noktasında müzakere aşamasındayız. İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nın adaptasyonunun da birkaç ay içinde biteceğini düşünüyoruz. Ekonomi, Bosna Hersek'te güçlü gelişmeler gösteren en önemli alan haline gelmiştir." ifadelerini kullandı.

Nüfus sayımı noktasında sonuçların açıklandığı belgenin son derece önemli olduğunu kaydeden Zvizdic, "Nüfus sayım sonuçlarının açıklanması ülkenin hem ekonomik hem de sosyal planlaması için önemlidir. Bu belge olmadan Bosna Hersek'in, AB'den gelecek kılavuz sorularını yanıtlaması mümkün olmayacaktır. Bizler, 2016'nın ikinci yarısında kılavuzu alacağımızı ümit ediyoruz." diye konuştu.

Hahn, temasları kapsamında ayrıca Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konsey üyeleri ve Dışişleri Bakanı Igor Crnadak ile bir araya geldi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.