Ab Konseyi Başkanı Tusk'ın Oğlu Polonya'da İfade Verdi

Ab Konseyi Başkanı Tusk'ın Oğlu Polonya'da İfade Verdi
Tusk'ın oğlu Michal Tusk'un, ülkedeki bir yolsuzluk soruşturmasında ifadesine başvuruldu

VARŞOVA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın oğlu Michal Tusk, Polonya'daki bir yolsuzluk soruşturmasında tanık olarak dinlendi.

Tusk, Polonya'da babası Donald Tusk'ın başbakanlığı döneminde, 2009-2012 yıllarında, çoğu yaşlı 19 bin kişiyi 219 milyon dolar dolandıran ve bir çift tarafından işletilen Amber Gold adlı şirketle ilgili soruşturmada ifade verdi.

Soruşturmayı yürüten komisyon, Amber Gold'a bağlı OLT Express Havayollarında sözcü ve danışman olarak çalışan Michal Tusk'ın bu göreve nasıl geldiğini ve Amber Gold'u işleten çiftle ilişkisini sorguladı.

Tusk, OLT Express Havayollarındaki pozisyonuna gelmesinde babasının dahil olmadığını belirterek, orada çalışmasının şirketi devlet denetiminden koruduğu iddialarını reddederek, Amber Gold ve OLT Express'in faaliyetlerinde bir etkisi olmadığını belirtti.

Komisyon, Donald Tusk hükümetinin dolandırıcılığı niye durdurmadığı ya da insanları uyarmadığını ortaya çıkarmaya çalıştığını savunuyor. Amber Gold'u işleten çift ise şu anda tutuklu yargılanıyor.

Tusk'ın oğluna yönelik sorgulamayla, iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisinin (PiS) eski Başbakan Tusk'a zarar vermeyi amaçladığı belirtiliyor.

AB Konseyi Başkanı Tusk, 20 Nisan'da eski Devlet Başkanı Lech Kaczynski'nin 2010'da yaşamını yitirdiği uçak kazasıyla ilgili soruşturmada ifade vermişti. Polonya hükümeti, kazaya ilgili soruşturmayı geçen yıl yeniden başlatmıştı.

PiS'in lideri ve eski Devlet Başkanı Kaczynski'nin ikiz kardeşi Jaroslaw Kaczynski, kardeşinin ölümünden dönemin başbakanı Tusk ve hükümetini sorumlu tutmuş, güvenliğin kasıtlı olarak ihmal edildiğini ileri sürmüştü.

Eski Polonya Devlet Başkanı Kaczynski'yi taşıyan Tupolev 154 tipi uçak, 10 Nisan 2010'da Rusya'nın Smolensk Havaalanı'na inerken ormanlık alana düşmüş, kazada 95 kişi yaşamını yitirmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.