ABD-ASEAN Zirvesi

ABD-ASEAN Zirvesi
- ABD ile 10 üyeden oluşan ASEAN ülkelerini bir araya getiren iki günlük zirvenin ardından yayımlanan sonuç bildirgesinde toplantının hem ASEAN hem de ABD-ASEAN stratejik ortaklığı için “dönüm noktası” olduğu bildirildi- Güney Çin Denizi’ndeki gerilimden

RANCHO MIRAGE (AA) – ABD ile Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerinin liderlerini bir araya getiren özel zirvenin sonuç bildirgesi yayımlandı.

ABD ile 10 üyeli ASEAN birliği arasında Kaliforniya eyaletindeki Sunnyland’de yapılan zirvenin ilk kez gerçekleştirildiği belirtilen bildirgede, toplantının hem ASEAN hem de ABD-ASEAN stratejik ortaklığı için “dönüm noktası” olduğu kaydedildi.

Bildirgede taraflar arasında işbirliğinin “anahtar prensipler” etrafında ileriye dönük olarak devam edeceği vurgulanarak, tüm ulusların egemenliğine, toprak bütünlüğüne, eşitliğine ve siyasi bağımsızlığına Birleşmiş Milletler (BM) Antlaşması, ASEAN Antlaşması ve uluslararası hukuk kurulları prensiplerince ortak saygı gösterileceği ifade edildi.

Ortak çıkarları doğrultusunda refah, sürdürülebilir kapsayıcı bir ekonomik büyüme, kalkınma ve genç nesillerin korunması için barışın muhafaza edilmesi ve ilerlemenin sürdürülmesi gerektiğine dikkat çekilen bildirgede, dinamik, açık ve rekabetçi ekonomiye dayalı politikaların izlenmesinin karşılıklı kabul edilmesinin ekonomik büyümeyi, istihdam sağlamayı, yenilikçiliği, girişimciliği beraberinde getireceği gibi ülkeler arasındaki kalkınma uçurumunu da azaltacağına işaret edildi.

Bildirgede liderlerin, demokrasinin güçlendirilmesinin, yönetimlerin iyileştirilmesinin, hukuk kurallarına bağlılığın, insan haklarını ilerletmenin ve korumanın tüm halklar için fırsatlar sunacağına dair taahhütlerine yer verilirken, bölgesel ve uluslararası kurullara riayet etmenin tüm devletlerin haklarını koruyacağına vurgu yapıldı.

Güney Çin Denizi’ndeki gerilimden açıkça bahsedilmese de bildirgede, liderlerin anlaşmazlıkların, evrensel hukuk kuralları ve 1982 tarihli BM Deniz Hukuku Sözleşmesine göre yasal ve diplomatik sürece mutlak itaati kapsayacak şekilde barışçıl olarak giderilmesine yönelik taahhütlerine yer verildi.

Bildirgede bölgede barışın, istikrarın, seyrüsefer özgürlüğünü kapsayacak deniz güvenliğinin sağlanması yönünde ortak sorumluluğa vurgu yapan liderlerin, terörizm ve şiddet içeren aşırıcılık, insan kaçakçılığı, denizlerde kaçak avlanma gibi küresel konularla kararlılık içinde mücadele edecekleri kaydedildi.

Ayrıca bildirgede, iklim değişikliği, siber güvenlik alanlarında birlikte hareket etmeye değinilirken, güçlü, istikrarlı, siyasi açından kapsayıcı, insan merkezli bir ASEAN toplumunun destekleneceği bilgisine verildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.