ABD Başkanı Obama Almanya'da

ABD Başkanı Obama Almanya'da
Obama: (1)- "Suriye topraklarında güvenli bölge oluşturulmasına ideolojik olarak karşı çıkmam söz konusu değil"- "NATO müttefikimiz Türkiye ile buradaki duruma çözüm yolları bulma konusunda sürekli görüşme içindeyiz”

HANNOVER (AA) - ABD Başkanı Barack Obama, Suriye’de güvenli bölgeler oluşturulmasının askeri açıdan zor olduğunu ancak bunun, ateşkes ve siyasi çözüm çerçevesinde yaşama geçirilmesi düşüncesini desteklediğini bildirdi.

Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Hannover’de yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, uluslararası konularda açıklamalarda bulundu.

Suriye’de ateşkesin son günlerde sıklıkla ihlal edilmesiyle ilgili Esed rejimini eleştiren Obama, ülkede sivilleri koruma amaçlı güvenli bölgeler oluşturulmasıyla ilgili bir soru üzerine, “Suriye topraklarında güvenli bölge oluşturulmasına ideolojik olarak karşı çıkmam söz konusu değil" dedi.

Suriye’de güvenli bölge konusunu bugüne kadar ABD Savunma Bakanlığı yetkilileriyle birçok kez ele aldıklarını anlatan Obama, bu konuda askeri zorlukları, uygulamadaki olası güçlükleri gördüklerini söyledi.

Obama, güvenli bölge oluşturulması için Suriye içinde konuşlandırılması gerekecek kara birliklerine kimlerin destek vereceği, böyle bir bölgeye kimlerin girmesine ve çıkmasına izin verileceği ve tüm bunların nasıl denetleneceği sorunlarına işaret etti.

Barack Obama, dışarıdan askeri güçlerle oluşturulması önerilen bir güvenli bölgenin, Suriye topraklarının önemli bir bölümünün askeri olarak kontrol altına alınmasını gerektireceğini, bunun da çok büyük bir askeri güç gerektirdiğini kaydetti.

Bir gazetecinin, Almanya Başbakanı Merkel’in Suriyeliler için Suriye içinde güvenli bölgeler oluşturulması fikrini desteklediğini hatırlatması üzerine Obama, bunun ülkede ateşkes ve siyasi çözüm çerçevesinde yaşama geçirilebileceğini belirtti.

Suriye’de çatışmaların durdurulması konusunda varılan uzlaşmaya muhalefetin de imza koyduğunu hatırlatan Obama, bu nedenle de rejimin, ılımlı muhalefetin kontrolündeki bölgelere saldırılara son vermesi gerektiğini, bu sürecin siviller için güvenli bölgeleri beraberinde getireceğini vurguladı.

ABD Başkanı Obama şöyle devam etti:

“Sayın Merkel bu konuda tamamen haklı. Bu konuda kendisiyle en ufak bir ayrılığımız yok. Siyasi geçiş sürecinde, masada olan ılımlı muhalefet tarafından kontrol edilen bölgeyi, diğerlerinden ayırt edebileceğimiz bir noktaya gelebilirsek, işte ılımlı muhalefet tarafından kontrol edilen bu bölge, güvenli bölge olmalıdır. DAEŞ ya da El-Nusra tarafından kontrol edilen bölgeler varsa bunlar güvenli bölge değildir. İşte bizim inşa etmeye çalıştığımız konsept bu."

Obama, son zamanlarda Suriye rejiminin varılan uzlaşmaya aykırı hareket ettiğini, hilelere başvurduğunu, hem ılımlı muhalefet hem de El-Nusra gibi grupların bulunduğu, coğrafi olarak ayırt edilmesi zor bölgelerde saldırılar düzenlediğini, bunun da süreci olumsuz etkilediğini ifade etti.

Barack Obama, mevcut sorunlara rağmen, devam eden görüşmelerde, siviller için güvenliği sağlayacak böyle bir konsepti yaşama geçirmeye çalıştıklarını kaydetti.

Suriye’deki gelişmeleri, burada yaşanan insani krizi her gün çok yakından takip ettiğinin altını çizen Obama, "NATO müttefikimiz Türkiye ile buradaki duruma çözüm yolları bulma konusunda sürekli görüşme içindeyiz" dedi.

Obama, son gelişmeleri geçen hafta başında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de ele aldıklarını, ateşkesin sürdürülmesi, siyasi sürecin zarar görmemesi için yapılması gerekenleri görüştüklerini söyledi.

(sürecek)


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.