ABD, BM'nin Kuzey Kore'ye yaptırım kararından memnun

ABD, BM'nin Kuzey Kore'ye yaptırım kararından memnun
Başkan Obama:- "Kuzey Kore tehlikeli programları bırakarak insanlık için daha iyi bir yol seçmelidir”

WASHINGTON (AA) – ABD yönetimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Kuzey Kore’ye geçen ay yaptığı nükleer denemeden dolayı yaptırım kararı almasını "memnuniyetle karşıladığını" bildirdi.

ABD Başkanı Barack Obama, BMGK’nin Kuzey Kore’ye yaptırım uygulayacağını bildirmesinin ardından yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin 6 Ocak’taki nükleer denemesi ve 7 Şubat’ta füze fırlatmasından dolayı bu kararın alınmasını "memnuniyetle karşıladıklarını" belirterek, “Bu karar Pyongyang'un güçlü silahlar yapmasını durdurmak adına çok sert yaptırımlar hedefliyor” ifadesini kullandı.

Kuzey Kore’nin denemelerinin bir maliyeti olacağını daha önce söylediğini hatırlatan Obama, şunları kaydetti:

“Bu kararı, uluslarası camianın kesin bir biçimde birlik olarak Kuzey Kore’nin Güvenlik Konseyi kararlarını defalarca ihlal etmesi ve yaptığı provokasyonlara karşı cevabı olması sebebiyle memnuniyetle karşılıyorum. Bugün uluslararası camia tek bir ses olarak Pyongyang’a basit bir mesaj vermiştir. Kuzey Kore bu tehlikeli programları bırakarak insanlık için daha iyi bir yol seçmelidir.”

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de yazılı açıklamasında, karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve BMGK’nin Kuzey Kore’ye karşı bu kararının son 20 yıldaki en sert yaptırımlar olduğunu bildirdi.

BMGK, 2006 yılından bu yana Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerini engellemek için dört ayrı karar çıkardı ancak bunların etkili uygulanmaması nedeniyle Kuzey Kore nükleer faaliyetlerini sürdürdü.

- ABD'den bazı Kuzey Kore kuruluşlarına yaptırım

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı, BMGK'nın bugün aldığı 2270 numaralı kararındaki "varlık dondurma"ya yönelik maddelerin uygulanmasını desteklemek amacıyla Kuzey Kore'nin bazı kurumları ile iki yetkilisine yaptırım kararı aldı.

Bu doğrultuda ABD yönetimi, Kuzey Kore'nin nükleer programından sorumlu Atom Enerjisi Sanayii Bakanlığı, Ulusal Savunma Bilimleri Akademisi ile Ulusal Havacılık Geliştirme İdaresi adlı kuruluşlara yaptırım uygulayacak. Ayrıca, ülkenin kitle imha silahları edinmesi faaliyetleriyle doğrudan ilgili Choe Chun Sik ve Kang Mun-kil adlı iki üst düzey yetkili de yaptırım kapsamı içinde olacak.

Daha önce yaptırım kapsamına alınan Namchongang Trading adlı Kuzey Kore şirketinin paravan kuruluşu olduğu gerekçesiyle Namhung Trading şirketi de yaptırımlara dahil edilecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.