ABD Dışişleri Bakanı Kerry Afganistan’da

ABD Dışişleri Bakanı Kerry Afganistan’da
KABİL (AA) – ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Afganistan ziyaretinde Devlet Başkanı Eşref Gani ve İcra Heyeti Başkanı Abdullah Abdullah ile görüştü.Gani...

KABİL (AA) – ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Afganistan ziyaretinde Devlet Başkanı Eşref Gani ve İcra Heyeti Başkanı Abdullah Abdullah ile görüştü.

Gani ile ortak basın toplantısı düzenleyen Kerry, Afganistan'da ulusal birlik hükümetinin 5 yıl görev yapacağını vurguladı.

Kerry, "Ulusal birlik hükümetin görev süresi 5 yıldır. Ulusal birlik hükümetin kurulması için (Eylül 2014'te) imzalanan anlaşmada, 2 sene sonra icra heyeti başkanlığını, başbakanlık ile değiştirmek için halk meclisinin (Loya Cirge) kurulması belirtilmişti ama halk meclisinin kurulması, birlik hükümetinin sona ermesi anlamına gelmiyor." dedi.

Kerry, Gani ve Abdullah’ın halk meclisini uygun bir zamanda kurup icra heyeti başkanlığını başbakanlık ile değiştirmek için halka fırsat sunacağından emin olduğunu ifade etti.

- "Taliban barış sürecine katılsın"

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Taliban’ı barış sürecine katılmaya davet ederek, ülkedeki şiddete konuşarak son vermelerini talep etti.

Kerry, ülkesinin Afgan ordusuna destek vermeyi sürdüreceğini de vurguladı.

Devlet Başkan Gani ise, ABD’ye teşekkür ederek ülkedeki yolsuzlukla ciddi bir şekilde mücadele edeceğini vurguladı.

Afganistan’da 2014’te yapılan ve 8 adayın yarıştığı devlet başkanlığı seçiminin ilk turunda hiçbir aday yüzde 50 bandını aşamayınca ikinci turda yarışan Gani ve Abdullah sonuçlar üzerinde anlaşamamıştı.

Abdullah Abdullah, rakibi Gani’nin hile yaptığını öne sürerek seçim sonuçlarını kabul etmeyeceğini açıklamıştı.

Bunun üzerine ABD Dışişleri Bakanı Kerry iki kez Afganistan’ı ziyaret ederek Gani ve Abdullah’ı ulusal birlik hükümeti kurmaları konusunda ikna etmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.