Abd Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby: Türkiye'nin Sınır Güvenliğini Sağlama Çabasını Destekliyoruz

Abd Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby: Türkiye'nin Sınır Güvenliğini Sağlama Çabasını Destekliyoruz
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby, Türkiye'nin sınır güvenliğini sağlamak için çaba gösterdiğini vurgulayarak, bunu desteklediklerini ve bu konuda Türkiye ile temas halinde olduklarını söyledi

WASHINGTON (AA) - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, Cerablus'taki Fırat Kalkanı Harekatı ve Türkiye ile Suriye'nin kuzeyindeki Kürt gruplar arasında bir anlaşma olduğuna yönelik iddiaların sorulması üzerine, konunun bu tür açıklamalar yapanlara sorulmasını istedi.

Kirby, "Sadece şunu söyleyebilirim; biz sükunet bulunduğunu, bunun sürdüğünü görüyoruz. Bundan memnuniyet duyuyoruz. Herkese de Suriye'de DAEŞ'e karşı odaklanma çağrısı yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bu sükunete neyin sebep olduğunu bilmediği ancak bunu görmekten mutlu olduklarını dile getiren Kirby, "Tabii ki pasif olarak oturup izlediğimizi de söylemiyorum. Bu konuda herkesle temas ve diyalog halinde olduk. İletişim kanallarını açık tutmanın yollarını arıyoruz ki diyalog devam etsin ve başka çatışma görmeyelim." diye konuştu.

"Her konuda mutabık değiliz"

Bakanlık sözcüsüne, "Türk ve Amerikalı yetkililer birbirini iyi anlayabiliyor mu?" sorusu da yöneltildi.

Odak noktalarının değişmediğini anlatan Kirby, "Türk hükümetinin terör ve Suriye'de sınırın diğer tarafındaki savaşçılarla ilgili görüşleri hakkındaki endişeleriyle ilgili anlayışımız gayet iyi biliniyor. Bu konudaki görüşmelerimiz sürüyor. Her konuda mutabık mıyız, hayır ama ABD'nin her konuda tamamen anlaştığı bir ülke de var mı, bilmiyorum." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin sınır güvenliğini sağlamak için çaba gösterdiğini vurgulayan Kirby, bunu desteklediklerini, bu konuda Türkiye ile temas halinde olduklarını kaydetti.

ABD'ye "PKK'yı cesaretlendirdiği" suçlaması

Kirby, "Türk hükümeti ile PKK arasında müzakere girişimi olsa destekler misiniz?" sorusuna, "Başından beri PKK'nın terörden vazgeçmesini, masum Türk vatandaşlarına yönelik saldırılarını durdurmasını ve görüşmelere yeniden başlamasını istediğimizi söyledik. Şiddeti bırakmaları lazım. Terör eylemlerinden vazgeçmeleri lazım." yanıtını verdi.

"ABD'nin YPG'yi desteklediği için Kürt grupların ve PKK'nın cesaretlendiğine yönelik ABD yönetimine getirilen suçlamalar" hakkında görüşü de sorulan Kirby, "Cesaretlenip cesaretlenmediklerini PKK'lı teröristlere sormanız gerek. PKK, yabancı bir terör örgütüdür." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.