Abd İle Küba İlişkilerinde Tarihi Yeni Dönem

Abd İle Küba İlişkilerinde Tarihi Yeni Dönem
ABD Başkanı Obama, şu anda kendisinin Küba'ya gitmesi veya Küba Devlet Başkanı Castro'nun Washington'a gelmesi gibi bir aşamada olmadıklarını söyledi

WASHINGTON (AA) - ABD Başkanı Barack Obama, ne kendisinin Küba’yı ne de Küba Devlet Başkanı Raul Castro’nun ABD’yi ziyaret etme aşamasında olduğunu söyledi.

Yeni yıla girmek için Hawaii'ye tatile gitmeden önce Beyaz Saray'da yılın son basın toplantısını yapan Obama, ülkesi ile Küba arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecine dair soruları da yanıtladı.

Obama, 50 yılı aşkın sürenin ardından Küba hükümetinin Uluslararası Kızıl Haç Komitesi ile BM’nin insan hakları kurumlarını ülkede olanları izlemeleri noktasında Küba’ya kabul edecek olmalarından memnuniyet duyduklarını dile getirdi. İnsan hakları ve demokrasinin geliştirilmesine yönelik Küba hükümetine çağrılarını sürdüreceklerini belirten Obama, “Bir gecede değişiklik beklemiyorum. Ancak şundan çok eminim ki eğer aynı şeyi 50 yıl boyunca yapıp bir şey değişmediyse, farklı bir sonuç elde etmek istiyorsanız o zaman farklı bir şey denemelisiniz. (İlişkilerin normalleşmesi) Bu, bize farklı bir sonuç için fırsat sunuyor” dedi.

Küba’nın hiç olmadığı kadar birden dünyaya açıldığını, Amerikalıların, kilise gruplarının orayı ziyaret edebileceğini, ülkede internetin daha kapsamlı bir şekilde kullanılabileceğine işaret eden Obama, “Değişim, Küba’ya gelecek” ifadesini kullandı.

Obama, Küba hükümetinin şu andaki etkili politikasının altını kazmak isterse bunun kendisini için sürpriz olacağını vurgulayarak, Küba hükümetinin yanlış olduğunu düşündükleri eylemlerine karşı da dünyadaki birçok ülkeyle birlikte anında karşılık vereceklerini bildirdi.

Obama, Küba’ya yönelik ambargonun ise ABD Kongresi onaylamadan tek taraflı olarak kaldırılamayacağını söyledi. Bunun Küba Özgürlük ve Dayanışma Kanunu’nda yazılı olduğunu hatırlatan Obama, ABD Kongresi’nin normalleşme sürecine yaklaşımına değindi. Yeni yaklaşımlarını her iki partiden destekleyenler olduğu gibi, bu açılıma karşı çıkanların da bulunduğuna işaret eden Obama, "Bu noktada Kongre’nin içinde yararlı bir tartışma olacak" ifadesini kullandı.  

Obama, bir soru üzerine, şu anda kendisinin Küba'ya gitmesi veya Küba Devlet Başkanı Castro'nun Washington'a gelmesi gibi bir aşamada olmadıklarını söyledi.

Obama, "Genç bir insanım, hayatımın bir döneminde Küba’yı ziyaret edebileceğim belki ama benim tarafımda belirlenmiş bir spesifik bir ziyaret bulunmuyor" dedi.

- "Siyahilerin durumu, göreve başladığım zamana göre daha iyi"

ABD Başkanı Obama, bir başka soru üzerine, ülkedeki siyahilerin durumunun, başkanlık görevine başladığı 2009 yılına göre daha iyi olduğunu, ancak siyahilerle beyazlar arasındaki gelir eşitsizliklerinin hala sürdüğünü belirtti.

Obama, "Amerika'nın geneli olduğu gibi, bir bütün olarak baktığınızda 'siyahi Amerika' da, göreve geldiğim zamana göre daha iyi durumda" dedi.

İstihdam, sağlık sigortası gibi imkanlardan Afro-Amerikalıların daha çok yararlandığına değinen Obama, ancak siyahilerle beyazlar arasındaki gelir ve servet eşitsizliğinin hala sürdüğüne dikkati çekerek, "Bu konuda daha fazlasını yapmalıyız" ifadesini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.