ABD, "IŞİD'e Karşı Tonunu Sertleştiriyor"

ABD, "IŞİD'e Karşı Tonunu Sertleştiriyor"
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Rhodes: "(IŞİD tehdidine karşılık vermede) Kendimizi (coğrafi) sınırlarla kısıtlamayacağız"

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünden kaynaklanan tehditlere karşılık vermede "coğrafi sınırlarla kendilerini kısıtlamayacaklarını" söyledi. 

ABD yönetiminin IŞİD'e karşı söylemini son günlerde daha da sertleştirdiği ve örgüte karşı mücadelesinin kapsamını genişletebileceğinin işaretlerini verdiği gözlenirken, bir açıklama da bugün Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Rhodes'dan geldi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın tatilini geçirdiği Martha's Vineyard'da basın brifingi düzenleyen Rhodes, bir gazetecinin "Suriye'deki IŞİD hedeflerine hava saldırıları düzenleme üzerinde aktif  biçimde kafa yorduğunuzu söylemek doğru olur mu?" şeklindeki sorusu üzerine, "Bu tehditle başa çıkmak için neyin gerekli olduğu hususunda aktif olarak bir durum değerlendirmesi yapıyoruz. Kendimizi (coğrafi) sınırlarla kısıtlamayacağız. Zaman içinde birçok kez gösterdik ki eğer bir terör tehdidi varsa gerekli olduğu takdirde bu tehdide karşı direkt eyleme geçeriz" diye konuştu.

Rhodes, IŞİD'le mücadeleye yönelik herhangi bir stratejinin, sınırın her iki tarafını (Irak ve Suriye) da kapsaması gerektiğini belirtti.

ABD Başkanı Obama'nın masasına, Irak'ta halen yürütülen misyon dışında spesifik askeri seçeneklerin henüz sunulmadığı bilgisini veren Rhodes, "Ancak Amerikalıları korumak için uzun vadede nelerin gerekli olduğuna elbette bakacaklarını" söyledi.

Bir soru üzerine, Amerikalı gazeteci James Foley'nin IŞİD tarafından kafası kesilerek öldürülmesini "terör saldırısı" olarak niteleyen Rhodes, "Birisi böylesi korkunç şekilde öldürüldüğünde, bu terör saldırısı demektir. Bu, ülkemize ve bir Amerikan vatandaşına karşı bir terör saldırısıdır" dedi.

Rhodes, "Eğer Amerikalıların peşine düşerseniz, biz de nerede olursanız sizin peşinize düşeriz" ifadesini kullandı.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel da dün, IŞİD'in oluşturduğu tehdidin, daha önce gördüklerinin çok daha ötesinde olduğunu belirterek, ABD'nin IŞİD'e karşı Suriye'de hava saldırısı düzenlemesi olasılığına da, "her seçeneği araştırıyoruz" diyerek açık kapı bırakmıştı. Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey da IŞİD'in, Suriye'de yerleşik kısmının da üzerine gidilmeden yenilgiye uğratılamayacağını kaydetmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.