Abd Senatosunda Sağlık Reformu İçin Gece Oylaması

Abd Senatosunda Sağlık Reformu İçin Gece Oylaması
Cumhuriyetçi Parti, Obamacare’in büyük bölümünü iptal etmek için hazırlanan son sağlık yasası teklifini kamuoyuyla paylaştı- Tartışmalı tasarının Washington yerel saatiyle gece yarısından sonra oylamaya sunulması bekleniyor

WASHINGTON (AA) - Cumhuriyetçi Parti, Obamacare’in büyük bölümünü iptal etmek için hazırlanan son sağlık yasası teklifini kamuoyuyla paylaştı. Tartışmalı tasarının Washington yerel saatiyle gece yarısından (TSİ 07:00) sonra oylamaya sunulması bekleniyor.

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, salı günü başlayan sağlık reform görüşmeleri kapsamında hazırlanan son tasarıyı Washington yerel saatiyle 22:00 sularında yayınladı.

“Sağlık Hizmetleri Özgürlük Yasası” (HCFA) başlığını taşıyan 8 sayfalık yeni tasarı, eski Başkan Barack Obama’nın imzasını taşıyan mevcut yasa çerçevesinde (Obamacare) zorunlu olan sağlık sigortasının tamamen isteğe bağlı olmasını öngörüyor.

Tasarı, ayrıca Obamacare'in 50 ve üzerinde çalışanı bulunan iş yerlerine sağlık sigortası sağlama zorunluğunu kaldırmayı hedefliyor. Cumhuriyetçilerin geleneksel olarak karşı çıktıkları kürtaj ve doğum kontrolü gibi hizmetleri sunan kamu destekli aile planlama merkezi Planned Parenhood'a sağlanan finansmanı kesecek tasarı, ayrıca eyaletlere kendi sağlık sigortası muafiyetlerini belirlemeleri için daha fazla esneklik tanınmasını içeriyor.

Cumhuriyetçi senatörlerin tasarıyı Washington yerel saatiyle gece yarısından sonra oylamaya sunması bekleniyor.

Demokratlar, tasarıya hiçbir sağlık örgütüne danışılmadan kapalı kapılar ardında aceleyle hazırlandığı ve milyonlarca Amerikalıyı sigortasız bırakacağı gerekçesiyle şiddetle karşı çıkıyor.

- “Temsilciler Meclisi onaylamayacağını garanti ederse destek veririz”

Senatoda salı gününden bu yana oylamaya sunulan önceki yasa tasarılarının bazı Cumhuriyetçi senatörlerin muhalefete katılması sonucu reddedilmesi, Cumhuriyetçi liderlerin olağanüstü taktiklere başvurmasına neden oldu.

Beyninde tümör olduğunu geçen hafta öğrenmesine rağmen sağlık reformu görüşmeleri için Senato’ya dönen Arizona Senatörü John McCain, South Carolina Senatörü Lindsey Graham ve Wisconsin Senatörü Ronald Johnson HCFA yasasına ancak Temsilciler Meclisinin tasarıyı reddedeceğini garanti etmesi şartıyla destek vereceğini açıkladı. Bu olağanüstü taktiğe başvurulmasının nedeni, Senato ve Temsilciler Meclisinin birbirine benzeyen yasa tasarılarını onaylaması halinde uzlaşma konseyine giderek birlikte yeni bir tasarı hazırlayabilecek olmaları.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Paul Ryan, McCain, Graham ve Johnson’un bu talebi sonrasında müzakerelere açık olduğunu açıkladı.

Tasarının gece yarısına yakın yaşanan kritik gelişmeler sonrasında Senatodan geçip geçemeyeceği merak ediliyor.

- “Pence’e yine görev düşebilir”

Sağlık sigortası tasarısının kabul edilmesi için en az 51 oya ihtiyaç olacak. Bu, Senatodaki 100 sandalyeden 52'si ile çoğunluğu elinde tutan Cumhuriyetçilerin en fazla 2 fire verebileceği anlamına geliyor.

Yasa tasarısı, yapılacak oylamada 50 “evet”, 50 “hayır” oyu alırsa, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence eşitlik durumunu bozmak için oy kullanma hakkı kazanacak.
Pence’in eşit oy çıkma ihtimali yüksek olan oylama öncesinde Senatoya geldiği bildirildi.

Senato, salı günü Cumhuriyetçilerin Obamacare'i iptal etmeyi hedeflediği yeni sağlık reformu için görüşmelerin başlamasını 51'e karşı 50 oyla kabul etmişti. Eşitliği bozan son "evet" oyunu, Pence kullanmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.