Abd Ve Küba'dan Uyuşturucu Kaçakçılarıyla Ortak Mücadeleye Devam

Abd Ve Küba'dan Uyuşturucu Kaçakçılarıyla Ortak Mücadeleye Devam
ANKARA (AA) - ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Küba ile Karayipler aracılığıyla uyuşturucu akışını durdurmaya yönelik üst düzey toplantıları...

ANKARA (AA) - ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Küba ile Karayipler aracılığıyla uyuşturucu akışını durdurmaya yönelik üst düzey toplantıları askıya almasına rağmen iki ülkenin uyuşturucu kaçakçılarını durdurma konusundaki iş birliğinin devam ettiği bildirildi.

Küba Ulusal Uyuşturucu Komisyonu Başkanı Antonio Israel Ibarra, Küba yetkilileri tarafından 2017 başından bu yana ele geçirilen uyuşturucu miktarının 2016'nın aynı dönemine göre 3 kat artarak 1,8 tona ulaştığını belirtti.

Ibarra, bu rakamın komşu ülkelerde uyuşturucu ele geçirme oranlarına kıyasla az olmasına rağmen, söz konusu rakamın Küba karasuları yakınlarındaki esrar sevkiyatı konusunda ABD-Küba iş birliği sayesinde ele geçirilen uyuşturucu miktarında ani bir artışa işaret ettiğini dile getirdi.

Küba'nın ABD ile üst düzey iş birliğine devam etmeye istekli olduğunu belirten Ibarra, her iki ülkenin de yararı için ABD'nin, Küba’nın sağladığı etkili iş birliğini geri çevirmeyeceğini, bu iş birliğinden en karlı çıkanın karşı taraf olduğunu söyledi.

ABD ve Küba arasında geçen temmuzda uyuşturucuyla mücadele konusunda bir anlaşma imzalandığını anımsatan Ibarra, bu konuda 4 toplantı düzenlendiğini, 2017'nin ilk yarısında Washington'da yapılması planlanan toplantının ise Trump yönetimi tarafından askıya alındığını kaydetti.

Küba, uyuşturucu madde kaçakçılığı ve ciddi suç seviyelerini Latin Amerika ve Karayipler'de en düşük seviyede tutmayı başaran yaygın bir güvenlik mekanizması yürütüyor. ABD'li yetkililer, 2015'te iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden kurulmasından bu yana, iki ülkenin sahil güvenlik görevlilerinin birbirleriyle doğrudan iletişim kurabilmeleri ve düzenli olarak gerçek zamanlı iş birliği yapmasıyla, ABD kaynaklı insan kaçakçılığı ve uyuşturucu ticaretinin durdurulması konusundaki iş birliğinin önemli ölçüde geliştiğini belirtiyor.

ABD, 2014'ün sonunda, 50 yılı aşkın süredir diplomatik bağı bulunmayan ve ekonomik yaptırım uyguladığı Küba ile ilişkileri normalleştirme kararı almıştı. Bu sürecin parçası olarak 2016'da iki ülke karşılıklı olarak büyükelçiliklerini yeniden açmıştı ancak daha başkanlık için yürüttüğü kampanya sürecinde normalleşme sürecini eleştiren Trump, cuma günü ABD'nin bu politikasını değiştireceğini belirterek, "Derhal yürürlüğe girmek üzere önceki ABD yönetiminin Küba ile yaptığı tek taraflı anlaşmayı iptal ediyorum." ifadesini kullanmıştı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.