ABD'de ISM İmalat Sanayi Endeksi 6 ayın zirvesinde

ABD'de ISM İmalat Sanayi Endeksi 6 ayın zirvesinde
ABD'de ISM İmalat Sanayi Endeksi martta 51,8'e yükselerek son 6 ayın en yüksek seviyesini kaydetti- Son 5 aydır eşik kabul edilen 50'nin altında kalan endekse yönelik mart beklentisi 50,7 düzeyindeydi

WASHINGTON (AA) - ABD'de ISM İmalat Sanayi Endeksi martta 51,8'e yükselerek, imalat sektöründe son 6 ayın ilk genişlemesine işaret etti.

ABD Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) tarafından açıklanan İmalat Sanayi Endeksi, martta önceki aya kıyasla 2,3 puan artarak 51,8 oldu. Ekim 2015'ten bu yana eşik kabul edilen 50'nin altında kalan endekse yönelik mart beklentisi 50,7 olarak belirlenmişti.

Bu arada, şubat ayına ilişkin ISM İmalat Sanayi Endeksi 49,5'te sabit bırakıldı.

Analistler, Ekim 2015'te 3 yılın ardından ilk kez 50'nin altına gerileyen ve 5 ay boyunca bu seviyenin altında kalmaya devam eden ISM endeksinin, martta 51,8 ile beklentilerin üzerinde yükselmesini sanayi sektörünün iyileşme sinyalleri verdiği şeklinde değerlendirdi.

ISM İmalat Sanayi Endeksi, perakende, inşaat, kamu, sağlık ve finansal hizmetleri de içeren, toplamda 18 sektörden 300'ü aşkın şirket yöneticisiyle yapılan anket sonuçlarına göre hesaplanıyor. Endeksin 50 ve üzerinde değerler alması sektördeki genişlemeye, 50'nin altında kalması ise daralmaya işaret ediyor.

Bu arada, ABD'de yine bugün açıklanan mart ayı PMI İmalat Sanayi Endeksi, 51,5 ile beklenti paralelinde gerçekleşti. Ayrıca, şubat ayı İnşaat Harcamaları yüzde 0,1 artış beklentisine karşın yüzde 0,5 gerileme kaydetti.

Beklentileri aşan mart ayı istihdam rakamlarının, para politikasına yönelik belirsizliği artırması nedeniyle güne satış ağırlıklı başlayan New York borsasında, Dow Jones ve Nasdaq endeksleri kayıplarını telafi ederek pozitife döndü. Standard & Poor's 500 Endeksi ise yüzde 0,15 düşüşle işlem görüyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.