ABD'de kişisel gelir, harcamalar ve PCE fiyat endeksi açıklandı

ABD'de kişisel gelir, harcamalar ve PCE fiyat endeksi açıklandı
ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, kişisel harcamalar martta yüzde 0,4 artışla, yüzde 0,3 seviyesindeki beklentiyi geride bıraktı

WASHINGTON (AA) - ABD'de martta kişisel gelirler yüzde 0,4, kişisel harcamalar yüzde 0,1 arttı. Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksi ise aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 1,6 ile beklentiye paralel yükseldi.

ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, kişisel harcamalar martta yüzde 0,4 artışla, yüzde 0,3 seviyesindeki beklentiyi geride bıraktı.

Öte yandan, yüzde 0,2 yükselmesi beklenen kişisel harcamalar yüzde 0,1 artışla beklentinin altında kaldı.

Veriler, ayrıca, PCE fiyat endeksinin martta beklentiler dahilinde aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 0,8 arttığını ortaya koydu.

ABD Merkez Bankasının (Fed) yakından izlediği çekirdek PCE fiyat endeksi de aylık 0,1 ve yıllık bazda yüzde 1,6 artarak beklentiyi karşıladı.

Bu arada, şubat ayı kişisel gelirlerindeki artış yüzde 0,2'den yüzde 0,1'e, kişisel harcamalar verisindeki artış yüzde 0,1'den yüzde 0,2'ye ve çekirdek PCE fiyat endeksi yüzde 0,1'den yüzde 0,2'ye revize edildi.

Analistler, ekonominin önemli bir bölümünü oluşturan tüketici harcamalarının artan gelirlere rağmen zayıf kalmasının, hız kesen büyümeyi olumsuz etkileyeceğini vurguluyor. Ayrıca, çekirdek PCE fiyat endeksinin Fed'in yüzde 2 hedefine yaklaşmamasının bir sonraki faiz artışını öteleyeceği öngörülüyor.

Bu arada, ABD verilerinin ardından dolar/TL paritesi 2,80'in altına gerileyerek son 6 ayın en düşük seviyelerine geldi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.