ABD'deki Furkan Doğan davası

ABD'deki Furkan Doğan davası
Mavi Marmara gemisine yapılan saldırıda katledilen Furkan Doğan'ın ailesinin dönemin İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak hakkında California'da açtığı davada İsrail devleti, müdahil olmak için mahkemeye başvurdu

İSTANBUL (AA) - İSMAİL ÖZDEMİR - İsrail devletinin, Mavi Marmara gemisine yapılan saldırıda katledilen Furkan Doğan'ın ailesinin dönemin İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak hakkında California'da açtığı davaya müdahil olmak için başvuruda bulunduğu bildirildi.

Alınan bilgiye göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, Furkan Doğan'ın ailesinin avukatlarına yazı gönderdi. Yazıda, İsrail devletinin, 31 Mayıs 2010'da Gazze'ye yardım götüren gemiye yapılan saldırıda katledilen ABD vatandaşı Furkan Doğan'ın ailesinin, dönemin İsrail Savunma Bakanı Barak hakkında California Merkez Federal Mahkemesi'nde açtığı davaya müdahillik talebinde bulunduğu kaydedildi.

Öte yandan İsrail'in, ABD Dışişleri Bakanlığına yaptığı başvuruda, "Ehud Barak'ın diplomatik dokunulmazlık gereğince yargılanmaması" gerektiğini savunduğu öğrenildi.

Furkan Doğan'ın ailesinin avukatlarından Gülden Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ehud Barak'ın kendisine atfedilen suçları işlediğini vurgulayarak, bu nedenle dokunulmazlık hakkından yararlanmasının söz konusu olamayacağını söyledi.

- Davanın geçmişi


Mavi Marmara gemisinde şehit edilen Furkan Doğan'ın ailesi, dönemin İsrail Savunma Bakanı Barak'ın cezalandırılması talebiyle California Bölge Mahkemesi'nde hukuk davası açmıştı. Türk vatandaşlığının yanı sıra ABD vatandaşlığı bulunan Doğan ailesinin dava dilekçesinde, İsrail Ordusu'nun uluslararası sularda yardım filosuna saldırarak 10 kişiyi öldürdüğü, çok sayıda kişiyi yaraladığı, alıkoyduğu ve işkence ettiği kaydedilmişti.

Gazze Özgürlük Filosu'na operasyon düzenlenmesini Savunma Bakanı olarak Ehud Barak'ın organize ettiği, talimat verdiği ve yönettiği vurgulanan dilekçede, Barak'ın ABD yasalarına göre suç sayılan "yargısız infaz, işkence, uluslararası terörizm" ve benzeri suçlardan cezalandırılması istenmişti.

Abluka altındaki Gazze’ye yardım malzemesi götüren Mavi Marmara gemisi, 2010 yılında uluslararası sularda İsrail askerlerinin saldırısına maruz kalmış ve müdahale sonunda 10 kişi şehit olurken, çok sayıda kişi de yaralanmıştı. İHH ile mağdur aileler olaydan sonra Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yaptıkları suç duyurusunda, saldırıda rolleri olan İsrailli yetkililerin yargılanmasını talep etmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.