Abd'den Musul Saldırlarına İdari Soruşturma

Abd'den Musul Saldırlarına İdari Soruşturma
ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon sözcüsü Albay Scrocca: -“17 Mart hava saldırıları ile ilgili olarak koalisyonun gerçekleştirdiği hava saldırılarının sivil kayıplarında bir rolü olabileceğine inandığımız için Korgeneral Townsend (Birleşik Görev Gü

WASHINGTON (AA) – ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon, Musul’un batı yakasında 200 sivilin hayatını kaybetmesine ilişkin, 17 Mart tarihinde gerçekleştirilmiş tüm hava saldırılarına idari soruşturma başlattığı.

ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon sözcüsü Albay Joseph Scrocca, telefonla bağlandığı ABD Savunma Bakanlığı’nda (Pentagon), açılan soruşturma ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Scrocca Musul’da sivil ölümlerine yol açan hava saldırıları ile ilgili şu ifadelere yer verdi:

“17 Mart hava saldırıları ile ilgili olarak koalisyonun gerçekleştirdiği hava saldırılarının sivil kayıplarında bir rolü olabileceğine inandığımız için Korgeneral Townsend (Birleşik Görev Gücü Doğal Kararlılık Operasyonu Komutanı) sivil kayıp incelemesinin doğrudan 15-6 nolu idari bir soruşturmaya çevrilmesi talimatını verdi.”

Söz konusu 15-6 nolu soruşturma Ordu Yönetmeliği kapsamında yapılan resmi bir idari araştırma olduğu belirtiliyor.

Soruşturmanın, 17 Mart tarihinde El Cidid Mahallesi'nde yapılmış tüm saldırılar ve o saldırılarda dahli bulunan tüm personele uygulandığını belirten Scrocca soruşturmanın sonuçlarına göre yapılan operasyonlarla ilgili prosedürlerle değişikliklere gidilebileceğini ifade etti.

Albay Scrocca salı günü Korgeneral Townsend’in “angajman kurallarında küçük değişiklikler yaptık” ifadeleri ile ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel’in dün Kongre’de “angajman kurallarında değişiklik yok” yönündeki sözlerine de açıklık getirdi.

Scrocca, aralık ayında Votel’in hava saldırıları yetkilerini Townsend ile birlikte sahadaki birkaç komutana daha verdiğini ifade etti. Angajman kurallarının askeri gücü “nasıl uygulanacağı konusunda” bir değişiklik söz konusu olduğunu ancak “ne zaman ve hangi şartlarda” uygulanacağı konusunda herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi.

- Türk ve Amerikan vatandaşlarına saldırıları teşvik eden DEAŞ lideri öldürüldü

Scrocca, 25 Mart tarihinde Irak’ın el Kaim kenti civarında DEAŞ’ın propaganda lideri İbrahim el Ensari’ni dört yardımcısı ile birlikte koalisyon hava saldırılarında öldürdüğünü ifade etti.

El Ensari’nin DEAŞ adına yurt dışında savaşçı istihdam etmek ve saldırı düzenlemek konusunda teşvik edici propaganda yaptığını kaydeden Scrocca “El Ensari, Türk ve Amerikan vatandaşlarına yönelik saldırıları teşvik etmiş, DEAŞ’ın vahşet mesajlarını meşrulaştırmak üzere gençlerin beyinlerini yıkamaya çalışmış bir teröristi.” Şeklinde konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.