ABD'den Türk çeliğine yeni darbe

ABD'den Türk çeliğine yeni darbe
Türk çeliğine yönelik 3 ayrı soruşturma yürüten ABD bu kez de damping suçlamasıyla kaynaklı hat borusu satan Türk firmalarından depozito alacak

Türk çeliği, Amerika’nın radarından bir türlü çıkamıyor. Mithat Yurdakul'un Milliyet'teki haberine göre Türk üretimi doğalgaz ve petrol iletim hatlarında kullanılan kaynaklı hat borusu (pipeline), petrol için kullanılan OTCG boru ve inşaat çeliği, ABD ve Kanada’nın yakın takibinde.
ABD daha önce aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bir grup ülkeden gelen petrol borularında damping tespit etmiş, anti - damping vergisine hükmetmişti. ABD makamları, Borusan ile Erdemir arasındaki alışverişi de, Erdemir’in devlet kontrolünde olduğu gerekçesiyle incelemeye almıştı.

Türk çelikçilerine yönelik 3’lü soruşturma sürdüren ABD’den bu kez kaynaklı hat borusu satan Türk firmalarına kötü haber geldi.
Türkiye ve Güney Kore’den giden borularda damping yapıldığını ve adil değerin altında satıldığını savunan ABD Ticaret Bakanlığı, Türk şirketlerden depozito kesilmesine karar verdi. Ön inceleme sonuçlarının resmileşmesinin ardından ABD’li yetkililer Türkiye’ye gelerek firmalarda yerinde inceleme yapacak, kararın haksız görülmesi halinde teminatlar iade edilecek.

Türk şirketlerinin petrol borusu ve inşaat çeliği ihracatı için de soruşturmalar sürüyor.

Henüz bağlayıcı değil

ABD Ticaret Bakanlığı, Türkiye’den ithal edilen borularda yüzde 3.11 ile yüzde 9.85 arasında, Güney Kore’den ithal edilen borularda ise yüzde 2.52 ile yüzde 2.67 arasında damping marjı tespit etti. Bakanlık, bu damping oranlarına göre depozito kesecek.
Northwest Pipe Company, Maverick Tube Corporation ve JMC Steel Group’a bağlı Energex şirketinin şikâyeti sonucu başlatılan soruşturma ile ilgili karar, henüz bağlayıcı değil.
Çelik Boru İmalatçıları Derneği Genel Sekreteri Mehmet Zeren, “ABD Ticaret Bakanlığı yetkilileri Türkiye’ye gelerek firmalarda yerinde incelemeler yapacak ve nihai karar verilecek. Bu geçici oranların belirlenmesinde kullanılan hesaplama yöntemine ihracatçı firmalarımız gerekli itirazları yapacaklar. Bu oranların açıklanması sonrasında ABD’ye yapılacak olan hat borusu ihracatlarımızda, ön kararda belirlenen oranlar üzerinden geçici teminat alınmaya başlanacak. Nihai kararda eğer bir zarar olmadığı tespit edilirse bu teminatlar iade edilecektir” dedi.

‘İhracatımızı olumsuz etkiler’

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, ön karar kapsamında konulan marjların ABD’ye olan ihracatı olumsuz etkileyeceğini belirterek şunları söyledi:
“Vergi oranları Borusan istikbal, Borusan Mannesmann için yüzde 9.85; Çayırova Boru - Yücel Boru için yüzde 9.71, Tosçelik Profil - Tosyalı Dış Ticaret için yüzde 3.11 ve diğerleri için yüzde 3.29 vergi oranları hesaplanmış.

Resmi gazetede yayınlanma tarihinden itibaren ilgili depozitolar gümrüklerde alınmaya başlanacak. ABD uzun yıllardır ülkemize karşı boru ürünlerinde bir çok dava açtı. Bu davalarda özellikle Borusan firması yüzde 0 anti-damping marjı ile çıkmıştır. Dolayısıyla bu karar bizi şaşırtmış olup; nihai kararda bu oranın düşeceğini düşünüyorum. Ancak elbette ki ön karar kapsamında konulan marjlar ABD’ye olan ihracatımızı olumsuz etkileyecek.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.