ABD'nin Hizbullah'a yönelik yaptırımları

ABD'nin Hizbullah'a yönelik yaptırımları
BEYRUT (AA) - Lübnan bankalarının, Hizbullah ile ilişkisi olan 92 kişi ve 8 kuruma yönelik ABD yaptırımlarını mayıs ayı itibarıyla uygulamaya başladığı...

BEYRUT (AA) - Lübnan bankalarının, Hizbullah ile ilişkisi olan 92 kişi ve 8 kuruma yönelik ABD yaptırımlarını mayıs ayı itibarıyla uygulamaya başladığı ancak bunun Hizbullah'ı "sınırlı" şekilde etkileyeceği belirtiliyor.

Lübnanlı ekonomist ve yazar Gazi Vezni, AA muhabirine konuya dair yaptığı açıklamada, ABD'nin Aralık 2015'te çıkardığı "Hizbullah ile ilişkisi olan 92 kişi ve 8 kuruma yönelik yaptırım" kararının, örgütü, işlemlerini aracı banka olmadan yapması sebebiyle çok sınırlı etkileyeceğini vurguladı.

Vezni, söz konusu kararın, kara para aklama, terör finansmanı, Hizbullah'ın yurtdışından finansı ve kendi kendisini finanse etmesiyle mücadele kanununu tamamlamaktan öteye geçmediğini belirtti.

Hizbullah'ın banka hesapları veya finans sektörüne sahip olmamasından dolayı bu sektördeki yaptırımların örgütün işini kolaylaştırdığını savunan Vezni, "Hizbullah işlerini bankalar üzerinden değil nakit olarak elden yürütür. Lübnan'daki bankalar da bunu çok iyi biliyor." dedi.

Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame de daha önce yaptığı açıklamada, ülkedeki bankaların "ABD'nin Hizbullah'a yönelik yaptırımlarını" uygulayacağını duyurmuştu.

ABD Başkanı Barack Obama 18 Aralık 2015'te Hizbullah'a ait El-Menar televizyon kanalı ve kanalın programlarını yayınlayan uydu operatörlerini hedef alan ve Hizbullah ile işlem yürüten finansal kuruluşlara karşı cezalandırıcı tedbirler alınmasını içeren kanunu imzalamıştı.

Amerikan Hazinesi Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) 15 Nisan'da söz konusu kanun gereğince yaptırımların başladığını, yaptırımlara uymayan bankaların ABD'deki bankalarla iletişiminin kesileceğini, yaptırım listesine alınacağını ve 250 milyon dolar para cezasına çarptırılacağını açıklamıştı.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.