Abd'nin Petrol Üretimi Nisan 2016'dan Beri İlk Defa 9 Milyon Varile Ulaştı

Abd'nin Petrol Üretimi Nisan 2016'dan Beri İlk Defa 9 Milyon Varile Ulaştı
NEW YORK (AA) - ABD'nin ham petrol üretimi Nisan 2016'dan beri ilk defa günlük ortalama 9 milyon varile ulaştı. ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) bugün...

NEW YORK (AA) - ABD'nin ham petrol üretimi Nisan 2016'dan beri ilk defa günlük ortalama 9 milyon varile ulaştı.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) bugün açıklanan verilerine göre, ABD'nin ham petrol üretimi bir önceki haftaya göre günlük ortalama 24 bin varil artışla 9 milyon varile yükseldi.

Bu sonuçla, ülkede ham petrol üretimi geçen yılın nisan ayının ilk haftasından bu yana ilk defa bu seviyeye toparlandı ve 46 haftalık aradan sonra tekrar günlük ortalama 9 milyon varile ulaşmış oldu.

Düşük petrol fiyatları nedeniyle, ABD'nin ham petrol üretimi Nisan 2015'te günlük ortalama 9,6 milyon varilden Eylül 2016'da günlük ortalama 8,57 milyon varile kadar gerilemişti.

Uzmanlar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya'nın petrol üretimlerinde sınırlamaya gitme kararının ardından küresel piyasalarda yükselişe geçen ham petrol fiyatlarına işaret ederek, bunun Amerikan petrol endüstrisini olumlu etkilediğine ve ülkede ham petrol üretimini kademeli olarak artırdığına dikkati çekti.

- Ham petrol stokları beklentilerin altında yükseldi

EIA'nın bugün açıklanan diğer verilerine göre de, ABD'de haftalık ham petrol stokları 600 bin varil artarak beklentilerin altında kaldı.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi, ülkede ticari ham petrol stoklarının, geçen hafta bir önceki haftaya göre 600 bin varil (yüzde 0,1) artışla 518,7 milyon varile ulaştığını açıkladı.

Piyasa beklentisi, stokların 3,5 milyon varil yükselmesi yönündeydi. Bir önceki hafta ham petrol stokları 9,5 milyon varil artış göstermişti.

ABD'de stratejik petrol stokları değişmeyerek, söz konusu haftada 695,1 milyon varilde kaldı.

Ülkenin ham petrol ithalatı ise geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla günlük ortalama 1,2 milyon varil düşüşle 7,3 milyon varile geriledi.

Bu arada, ABD'nin haftalık benzin stokları söz konusu haftada 2,6 milyon varil (yüzde 1) düşerek 256,4 milyon varile geriledi. Veriye ilişkin piyasa beklentisi 0,9 milyon varil düşüş olması yönündeyken, benzin stokları bir önceki hafta 2,8 milyon varil artmıştı.

ABD'nin ham petrol stoklarının beklentilerin altında yükselmesiyle küresel piyasalarda petrol fiyatlarında artış görüldü.

EIA verilerinin açıklanmasının ardından, ABD'nin Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı 54,79 dolara, uluslararası en yaygın kullanılan Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 57,13 dolara kadar yükseldi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.