AB'nin Burundi'de finansal desteğini askıya alması

AB'nin Burundi'de finansal desteğini askıya alması
- Burundi hükümeti, Avrupa Birliği'nin aldığı kararı kınadı

BUJUMBURA (AA) - Burundi, Avrupa Birliği'nin (AB) finansal desteğini askıya almasına tepki gösterdi.

Hükümet Sözcüsü Philippe Nzobonariba, yaptığı yazılı açıklamada, "Avrupa Birliği'nin ülkedeki güvenlik, ulusal diyalog ve insan hakları alanındaki gelişmeleri görmezden gelerek böyle bir karar almasını kınıyoruz" ifadesini kullandı.

Birliğin insani yardımlarını sürdürme kararını olumlu karşılayan Nzobonariba, halkın iyiliği için başlatılan projelerin finansmanının da devam etmesi gerektiğini vurguladı.

AB'den önceki gün yapılan yazılı açıklamada, krize son verecek önlem almadığı gerekçesiyle bütçe desteği dahil Burundi hükümetine doğrudan verilen finansal desteğin askıya alındığı, insani yardımların ise devam edeceği bildirilmişti.

Doğu Afrika Topluluğu'nun yönetiminde, siyasi krize kalıcı çözüm bulmak üzere başlatılan diyalog sürecinin yeniden devreye girmesi gerektiğini belirten birlik yetkilileri, AB ile Burundi arasındaki ilişkinin normale dönmesi için hükümetin gerekli adımları atmasını istemişti.

AB yetkilileri ile Burundi hükümeti, siyasi krizi sonlandırmak amacıyla aralık ayında müzakere için bir araya gelmiş ancak hükümetin önerileri AB yetkilileri tarafından yetersiz bulunmuştu.

AB, 2015-2020 döneminde ülkeye yaklaşık 430 milyon avro finansal destek sözü vermişti.

- Siyasi krizin arka planı -

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan, devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen nisan ayında 3. kez adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın 3. kez aday olmasının önünde yasal engel bulunmadığı" yönünde görüş beyan etmişti.

Bunun üzerine muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, kararı protesto için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.

Ardından 21 Temmuz'da yapılan devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

Yetkililer, olayların patlak verdiği Nisan 2015'ten bu yana yaklaşık 400 kişinin öldüğünü bildirmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.