AB'ye çocuk sığınmacılar konusunda acil çözüm çağrısı

AB'ye çocuk sığınmacılar konusunda acil çözüm çağrısı
Avrupa'nın önde gelen çocuk hakları savunucusu sivil toplum kuruluşları yarınki AB Konseyi zirvesi öncesinde AB'ye sığınmacılar için acil çözüm bulması çağrısı yaptı- Sivil toplum kuruluşlarının ortak açıklamasında, Avrupa'daki sığınmacıların yüzde 60'ını

MADRİD (AA) - Avrupa'nın önde gelen çocuk hakları savunucusu sivil toplum kuruluşları, yarın yapılacak AB Konseyi zirvesi öncesinde, sığınmacılar sorunuyla ilgili acil çözüm bulması için AB'ye çağrı yaptı.

İspanya Meclisi'nde düzenlenen basın toplantısında bir araya gelen "Save the Children", "UNICEF", "Platforma Infancia", "Ayuda en Accion" ve "Educo" gibi çocuk hakları savunucusu sivil toplum kuruluşlarının yaptıkları ortak açıklamada, "Avrupa'daki sığınmacıların yüzde 60'ını kadınlar ve çocukların oluşturduğuna" dikkat çekilerek, "AB ülkeleri hükümetleri verdikleri vaatleri yerine getirmeli ve sığınmacı krizinin bir insan hakları krizi haline dönüşmesini engellemeliler" denildi.

Açıklamada, Avrupa'ya gelen sığınmacıların 3'te 1'inin çocuk olduğuna işaret edilerek, ailelerinden ayrılan veya öksüz kalan çocuklar için AB'nin acilen bir "koruma planı" kabul etmesi talep edildi. Bu planla, çocukların sağlık ve eğitim hakları ile aileleriyle bir arada yaşamalarının garanti altına alınması gerektiği vurgulandı.

"Platforma de Infancia"nın başkanı Ricardo Ibarra, "Gerek yasal gerekse ahlaki açıdan çok daha fazla şey yapmak için yeterli sebebimiz var. Bu bir dayanışma konusu değil, adalet sorunu" diyerek, BM'nin Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni hatırlattı.

UNICEF adına konuşan Javier Martos ise "Şu anda acil bir durumdayız çünkü denizden gelmeye çalışan çocuklar ölüyor. Son zamanlarda aileleri yanlarında olmaksızın Avrupa'ya gelmeye çalışan çocuk sayısında artış görülüyor. AB önemli bir güç olarak hem insani yardım hem de savaşı durdurma bağlamında daha fazla rol oynamalı" ifadelerini kullandı.

Sivil toplum örgütleri temsilcileri ayrıca, Avrupa'ya gelmeye çalışan sığınmacı çocukların ölümlerinin Avrupa için "utanç verici" olduğunun altını çizdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.