AB’ye uyum sağlanırsa konut alım-satımını noter yapacak

AB’ye uyum sağlanırsa konut alım-satımını noter yapacak
Noterler Birliği, gayrimenkul alım satım işlemlerinin tapu daireleri yerine noterde yapılması için harekete geçti. ‘Değişim Projesi’ni hayata geçiren Noterler Birliği, AB’ye uyum çalışmasını tamamlarsa emlak alım satımını noterler yapacak.

Daha önce ikinci el araç ve mirasçı belgesinde devreye giren noterler şimdi de gayirmenkul alım-satım işlemlerine talip. Türkiye genelinde 1771 noterin üyesi olduğu Türkiye Noterler Birliği (TNB); Avrupa Birliği’ne ve günün koşullarına uygun bir Noterlik Kurumu oluşturulması hedefiyle ‘Değişim Projesi’ni hayata geçiriyor. TNB, yeni projesiyle gayrimenkul devrini ve danışmanlığını da yaparak hem süreci hızlandırmayı hem de Türkiye’nin 2023 yılı vizyonuna katkı sağlamayı hedefliyor.

TNB bu amaçla 35 Avrupa ülkesini inceleyerek hazırladığı ‘Değişim Projesi’ kapsamında; Alman Federal Noterler Odası’nın davetlisi olarak Berlin’de temaslarda bulundu. Almanya’daki noterlik yapılanmasının ayrıntılı olarak incelendiği ve son gelişmelerin değerlendirildiği görüşmeler sonrası açıklamalarda bulunan Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar “Almanya’ya gerçekleştirdiğimiz bu ziyaret uyum ve entegrasyon çalışmalarımızın bir parçası. Avrupa Birliği’yle uyum sürecinde Türk noterlerinin gayrimenkul satışlarında etkin yetkiyle donatılmalarını hedefliyoruz. Başta ticari hayat olmak üzere günlük yaşamdaki tüm hukuki konularda sigorta görevi gören ve işlemleri güvence altına alarak birçok konunun yargıya yansımasını önleyen noterlerin hukuki işlem yapma alanları genişletilerek yargı sisteminin üzerindeki iş yükü azaltılabilir” dedi.

Entegrasyon için önemli

AB ülkelerinde taşınmaz mal devri, ayni hak tesisi işlemleri konusunda noterlerin yetkili olduğunu belirten Tutar “Gayrimenkul alım-satım işlemlerinin noterlerde yapılması; hukuki güvence, ülke ekonomisi ve dünya ile entegrasyon açısından büyük önem taşıyor. Böylece noterler tapu iptal-tescil, alacak-borç ve benzeri ihtilafları başlamadan önleyecektir” diye konuştu.

İkinci el araç satışları yüzde 335 arttı

2010 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile yapılan işbirliği ve elektronik entegrasyonla artık sadece alıcı ve satıcının notere gelmesi yeterli. Bu işlem noterliklerde elektronik ortamda yapıldığı için 10 dakika gibi kısa bir süre yeterli oluyor. İşlemin kolaylaşması nedeniyle ikinci el araç satışlarında büyük artış yaşandı. Eski sistemde yılda 1.4 milyon ikinci el araç satış ve tescili yapılabilirken bugün bu rakamın 4.9 milyonun üzerine çıktığı görülüyor.

AB ‘araç satış sistemi’ne talip
 
Yunus Tutar, bir süre önce yapmaya başladıkları araç satışı ile ilgili sisteme AB ülkelerinin talip olduğunu da anlattı. Tüter “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 2010 yılında Başbakan iken desteğiyle yaklaşık 10 milyon dolar maliyetle kurduğumuz Noterler Birliği Arşivi ve binasındaki sistemle araç alım-satım işlemleri kurumlar arası bilgi entegrasyonuyla 10 dakikada gerçekleştirdik. AB noter yetkilileri bu sistemi görünce alıp incelemeye başladılar ve bünyelerine entegre edeceklerini söylediler” diye konuştu.
Star

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.