Açık süt insan sağlığını tehdit ediyor

Açık süt insan sağlığını tehdit ediyor
Türkiye’de oldukça yaygınlaşan açık süt kullanımı ile ilgili yapılan araştırmalar, kaynağı ve saklama koşulları bilinmeyen sütte büyük tehlike olduğunu ortaya koyuyor.

Türkiye’de oldukça yaygınlaşan açık süt kullanımı ile ilgili yapılan araştırmalar, kaynağı ve saklama koşulları bilinmeyen sütte büyük tehlike olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar, gün geçtikçe mahallelerde, sokaklarda satılan açık süt miktarının arttığını ve sütün, hava, ışık ya da bakterilerle temas ettiği zaman bozulduğunu vurgulayarak, “Buna rağmen ülkemizde halen yaklaşık 700 milyon litre süt, sokak sütçüleri aracılığıyla tüketicilere ulaştırılıyor” uyarısı yapıyorlar. Sokaktan aldığımız açık sütün denetlenmediği için, ne koşullarda ve nereden geldiğini bilemeyeceğimizi vurgulayan Prof. Dr. Murat Baş, “Kaynağını bilmediğimiz bu sütler, zararlı mikroorganizmaların yanı sıra çamaşır sodası, antibiyotik gibi zararlı kimyasallar ve karbonat, nişasta gibi yabancı maddeler içerebilir. Sokak sütleri 95-100˚C’de 15 dakika kaynatıldığında içindeki mikropların çoğu yok olurken yararlı vitamin ve mineraller de yok olur. Sokak sütünün içinde bulunma riski olan kimyasallar ise kaynatılarak yok edilemezler. Bu nedenle açıkta satılan sütlerde her zaman sağlık açısından bir risk bulunur” dedi. Prof. Dr. Baş, sokaktan alınan sütü mikroplardan arındırmak için, 90 ila 95 derecede 10-15 dakika kaynatmanın mikropların tamamını öldürebileceğini ancak, sütün kaynatılınca içindeki vitaminler başta olmak üzere besin değerlerinin yüzde 50 ila 90 oranında azaldığını vurguladı.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum