Adalet Bakanı Bozdağ Hakkındaki Gensoru Önergesi

Adalet Bakanı Bozdağ Hakkındaki Gensoru Önergesi
Gensoru önergesinin gündeme alınması, TBMM Genel Kurulunda kabul edilmedi- AK Parti'li Dağ: "Gensoru önergesini veren tüm milletvekilleri, AK Parti döneminde kadrolaşma, yargıda siyasallaşma olmadığını çok iyi biliyorlar"

TBMM (AA) - CHP'nin, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması, TBMM Genel Kurulunda kabul edilmedi.

Gensoru görüşmelerinde AK Parti Grubu adına konuşan İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Türkiye'de yargı atamalarının her zaman ilgi meselesi olduğunu söyledi.

Bu durumun kök sebebine bakıldığında 16 Nisan'a kadarki süreçte yargının, vesayetin bir aracı olmasının çok etkili bir aracı olduğunun görüldüğünü vurgulayan Dağ, "Demokratik meşruiyeti olmayan ancak doğrudan millet eliyle şekillendirilmiş yasama ve yürütme organı üzerinde tahakküm kuran yargı organı ister istemez demokrasi tartışmalarının merkezine yerleşmiştir. Siyasi partiler yürütme ve yasama organını milletin tercihlerine bağlı olarak, çağın gerektirdiği şartları karşılayarak demokratik değişim ve dönüşüm geçirirken, yargı organı bu demokratik süreçlerde münezzeh bir şekilde yapıların uzun vadeli kadrolaşma ve dizayn aracı haline ne yazık ki gelmiştir." dedi.

Dağ, 1960'da Yassıada mahkemelerinde yaşananların herkesin bilgisi dahilinde olduğunu anımsattı.

Yassıada'da kurulan oligarşik yapının 1990 yılına kadar süregeldiğini anlatan Dağ, şunları kaydetti:

"28 Şubat'ı yaşadık ve yargının nasıl siyasallaştığını gördük. O dönem seçilmiş hükümet yıkıldı. Anayasa Mahkemesi Başkanı hemen her gün televizyonlara çıkıp açıklamalarda bulunuyordu. O döneme sesini çıkarmayanlan şimdi neden yargıda kadrolaşmadan bahsediyor. Bizim baykuşdan korkumuz yok, biz şahinler sürüsüyüz, verilemeyecek hiçbir hesabımız yok. O dönemde Ankara DGM Başsavcısının ifadeleri ortada. En önemlisi de hepiniz alkış tuttunuz. Askeri erkan tarafından yargıçlara brifingler verildi, o yargıçlara brifing veren askerlere alkış tutuldu. Brifinglere gitmeyen hakim ve savcılar ise toplumdan tecrit edilecek boyutlara getirildi. O dönemde karşı çıkacaktınız. 2002'ye kadar bu böyle geldi."

Hamza Dağ, yargıçlar içinde de savcılar içinde de dünya görüşü olanların bulunabileceğini, bu durumun gayet doğal olduğunu söyledi.

Yargıç ve savcının tarafsızlığını, karar verirken, iddianame hazırlarken kendi dünya görüşünü kapı eşiğinde bırakarak yansıtacağının altını çizen Dağ, şöyle devam etti:

"Ne yazık ki o dönemde de ve sonraki dönemlerde de bunları göremedik. 2002 yılında girdiğim hakimlik mülakatında devlet zihniyeti olmuş bu yapının bizzat mağduru oldum. Yıllar boyunca bu sıkıntıyı yaşadık. O hukukçuluğunuz keşke o dönem aklınıza gelseydi. Bu yapılanları biz yapmayacağız. Şunu iyi bilin ki bu yargı hiç kimsenin arka bahçesi olmayacak. Şu anda bu gensoru önergesini veren tüm milletvekilleri, AK Parti döneminde kadrolaşma olmadığını, yargıda siyasallaşma olmadığını çok iyi biliyorlar. Uyanın kış uykusundan. Biz liderimiz Recep Tayyip Erdoğan'la beraber bu yargı vesayetini yıktık. Artık sırtını bir takım güçlere dayayarak iktidar olma dönemi bitti. Milletin iktidar dönemi başladı. Bir takım güçlere dayanarak iktidar olamazsınız. İktidar olduğumuz sürece sizin yaptığınızı asla yapmayacağız."

-"Üzüntülerimi bildiriyorum"

Öte yandan Bozdağ'ın konuşması öncesinde AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, söz alarak, daha önce yaptığı konuşmayı tutanaklardan incelediğinde, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ile ilgili sözlerinde maksadını aştığını gördüğünü ifade etti.

İhsanoğlu'nun saygın bir kişi olduğunu belirten Can, "Onu üzdüğümü gördüm. Üzüntülerimi bildiriyorum." dedi.

Gensoru görüşmelerinde, Adalet Bakanı Bozdağ'ın konuşmasından önce Başbakan Binali Yıldırım da Genel Kurula gelerek, AK Parti sıralarına oturdu. Yıldırım, oylama sonrasında da Bozdağ'ın yanına giderek tokalaştı.

Bozdağ'ın konuşmasının ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'ün, "Adalet Bakanı'nı Sayın Başbakan'ın karşısında böylesine bir konuşma yaparken görmekten büyük üzüntü duyuyorum. Sayın Başbakan bir kabine değişikliğinde gerekli değişiklikleri yaparsınız" sözleri, Genel Kurul'da gülüşmere neden oldu.

Gensoru görüşmeleri sırasında, HDP sıralarında "tutuklamalarla ilgili" CHP sıralarında da "yargıda siyasallaşma iddialarıyla ilgili" zaman zaman dövizler gösterildi.

Yapılan oylamada, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınmasının kabul edilmemesinin ardından, TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.