Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Öztatar:

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Öztatar:
"Ara buluculuk, menfaat odaklıdır, hak odaklı bir şey değildir yani kimin haklı veya haksız olduğuyla değil, her iki tarafın menfaatini düşünür. Her iki taraf için de 'kazan kazan' prensibi önemlidir burada"

ANTALYA (AA) - Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, ara buluculuğun menfaat odaklı olduğunu, hak odaklı olmadığını belirterek, "Kimin haklı veya haksız olduğuyla değil, her iki tarafın menfaatini düşünür. Her iki taraf için de 'kazan kazan' prensibi önemlidir burada." dedi.

Konyaaltı Sanayici ve İş Adamları Derneği (KONYSİAD) üyeleri ile düzenlenen toplantıda bir araya gelen Öztatar, ara buluculuk sisteminin Türkiye'de 2 yıldır uygulandığını, ülke olarak bu konuda geç kalındığını söyledi.

Öztatar, mahkemelerin hukuki sorunları çözdüğünü ancak insanlar arasındaki husumeti çözemediğini vurgulayarak, "Ben de binlerce karar verdim ama verdiğim kararlarda davalı veya davacı hiçbir zaman, 'Hakim bey, ne kadar güzel karar verdi.' demedi. Duruşma sonrasında birbirlerine hakaret etmeye başladılar. Şunu fark ettik ki mahkemelerde husumetler bitmiyor." şeklinde konuştu.

Ara buluculuk sisteminde davaların en son çare olduğuna işaret eden Öztatar, davalı veya davacı arasındaki sorunun öncelikle ara buluculukla çözülmesi gerektiğini, taraflar anlaşamazlarsa son yol olarak mahkemeye başvurunun tercih edilmesi gerektiğini kaydetti.

Mahkemelerde bir tarafın kaybedip bir tarafın kazandığını veya her iki tarafın da kaybettiğini anlatan Öztatar, şöyle konuştu:

"Bazen her iki taraf da kaybettiği için taraflar üzülüyor. Ara buluculukta ne oluyor? 'Kazan kazan' prensibi gereğince kendileri karar verdiği için iki taraf da sonuçtan memnun. Ara buluculuk sisteminin mahkeme sisteminden en büyük farkı, uyuşmazlık konusundaki kararın taraflar tarafından verilmesidir. Yani bir alacak veya tazminat davanız var, ticari şirket arasında ihtilaf var, burada tahkime veya mahkemeye gittiğinizde kim karar verir? Hakim. Oysa ara buluculukta siz karar verirsiniz. Ara buluculuk sisteminde taraflar kendi kararlarını kendileri vererek sorunu çözüyor. Burada arabulucu ne yapıyor? Tarafların doğru iletişim kurmasını ve birbirlerini daha iyi anlamasını sağlıyor."

- "Ara buluculuk daha ekonomik"

Öztatar, ara buluculuğun ekonomik avantajlarına dikkati çekerek, dava açıldığında harç ve gider avansı gibi yüklü giderler oluştuğunu, bu sistemde ise mahkeme olmadığı için benzeri harcamalara gerek duyulmadığını vurguladı.

Ara bulucunun kimin haklı kimin haksız olduğuyla ilgilenmediğini aktaran Öztatar, "Ara buluculuk, menfaat odaklıdır, hak odaklı bir şey değildir yani kimin haklı veya haksız olduğuyla değil, her iki tarafın menfaatini düşünür. Her iki taraf için de 'kazan kazan' prensibi önemlidir burada." ifadelerini kullandı.

Öztatar, sistemin uygulandığı 2 yılda 2 bine yakın işverenin ara bulucuya gittiğini ve yüzde 99'unda başarı sağlandığı bilgisini paylaştı.

KONYSİAD Başkanı Bora Terzioğlu da 23 Nisɑn'ın, Türk milletinin geleceğini belirlediği, egemenliğin millet irɑdesine bırɑkıldığı ve Türk milletinin bɑğımsızlığını dünyɑyɑ hɑykırdığı, Türk tarihinin önemli dönüm noktɑlɑrındɑn biri olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Terzioğlu, Öztatar'a teşekkür plaketi verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.