Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Öztatar:

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Öztatar:
"Türkiye arabuluculukta yüzde 96'lık bir başarı ile bir dünya rekoru kırmıştır. Çünkü arabuluculukta dünya başarısız yüzde 70-75'tir"

KAHRAMANMARAŞ (AA) - Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Türkiye'nin arabuluculukta yüzde 96'lık başarıyla dünya rekoru kırdığını belirterek, "Arabulucukta dünya başarısız yüzde 70-75'tir." dedi.

Kahramanmaraş Adliyesi'ndeki Arabuluculuk Bürosu, Öztatar, Kahramanmaraş Başsavcı Vekili Kemal Yalçın ile Adalet Komisyonu Başkanı Faruk Şener tarafından açıldı.

Öztatar, açılışın ardından adliye konferans salonunda yaptığı konuşmada, Türkiye'de 14 Kasım 2013 tarihinde arabuluculuk sisteminin fiilen faaliyete geçtiğini hatırlattı.

Ülkede şu anda 3 bine yakın arabulucunun bulunduğunu, 71 ilde de arabuluculuk faaliyetinin gerçekleştiğini dile getiren Öztatar, Kahramanmaraş'la birlikte 59 adliyede arabuluculuk bürosunun fiilen faaliyete geçtiğini aktardı.

Türkiye'de yaklaşık 6 bin kişinin arabuluculuk eğitimi aldığını, 5 bine yakın kişinin de 5 Haziran'daki sınavın ardından sisteme dahil edileceğini söyleyen Öztatar, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar çözdüğümüz 2 bin 700 arabuluculuğun yüzde 96'sı başarıyla çözümlendi. En çok da işçi ile işveren arasındaki uyuşmazlıklar çözümlenmiş durumda. Buradaki başarı da yüzde 99 oranındadır. Kahramanmaraş'ta arabuluculuk bürosunu kurduk. Bu arabuluculuk bürosuyla kent insanının arabuluculara daha kolay ulaşmasını istedik. Şu anda Kahramanmaraş'ta 43 civarında arabulucumuz var. Bu arabuluculara da insanlar giderek ticari, işçi, işveren, tüketici, alacak davası, kiracı-kiralayan ilişkisi, telif halkları gibi uyuşmazlıkları çok daha basit bir şekilde çözümlenebilir. Çünkü biz sorunların yüzde 80'nini 1 günde çözmüşüz ya da 1 günden daha az bir zamanda. Bu da adalete çok hızlı bir şekilde erişimin adıdır."

Mahkemenin ve davanın en son çare olduğunu dile getiren Öztatar, "Önce gelin arabulucuda sorununuzu çok hızlı bir şekilde çözümlemeye çalışın." dedi.

- "Türkiye arabuluculuğu beğendi"

Türkiye'nin arabuluculuktaki başarısına ilişkin de değerlendirmede bulunan Öztatar, şöyle devam etti:

"Türkiye arabuluculuk sistemini beğendi. Esasında arabuluculuk anlatılıp, bilindikçe insanlar geliyor. Bizim de amacımız bu merkezler, arabulucular vasıtasıyla bu tanıtımı gerçekleştirmek. Türkiye arabuluculukta yüzde 96'lık bir başarıyla bir dünya rekoru kırmıştır. Çünkü arabuluculukta dünya başarısı yüzde 70-75'tir ama Türkiye'de yüzde 96'lık bir başarı var."

Öztatar, sonuçlara bakıldığında, Türkiye insanının bir masa etrafında toplandığında çok rahat bir şekilde anlaşabildiğinin görüldüğünü, kendilerinin amacının da bunu sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.

Kahramanmaraş Başsavcı Vekili Kemal Yalçın ve Adalet Komisyonu Başkanı Faruk Şener de arabuluculukla ilgili değerlendirmede bulundu.

Toplantıya, hakimler, savcı stajyerleri, avukatlar ile adileye personeli katıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.