Adana'daki yasa dışı dinleme davası

Adana'daki yasa dışı dinleme davası
Bazı hakim, savcı, adliye personeli ve polisleri yasa dışı dinledikleri iddiasıyla 28 tutuksuz sanığın yargılanmasına devam edildi

ADANA (AA) - Adana'da bazı hakim, savcı, adliye personeli ve polisleri yasa dışı dinledikleri iddiasıyla, aralarında eski emniyet müdürlerinin de bulunduğu 28 tutuksuz sanığın yargılanmasına devam edildi.

Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesinde 7 dosyanın birleştirildiği davanın 7'nci duruşmasına, sanıklardan eski emniyet müdür yardımcıları İsmail Bilgin ve Ertuğrul Yetkin, polis memurları Halil Altunbaş, Yusuf Konar, Yakup Barut, İbrahim Avcu, Halil Alınacak ve Murat Bayram ile avukatları katıldı.

Duruşmada müştekiler Kemal Volkan Köse, Mutlu Atan, Selahattin Arıkan ve Bülent Şevki Özveren'in beyanları alındı.

Oto alım satımıyla uğraştığını belirten Köse, emniyete ifade vermeye çağrıldığında telefonunun dinlendiğini öğrendiğini söyledi.

Köse, "Şikayetçi değilim, davaya katılmak istemiyorum, bu olaydan ötürü zararım yok." dedi.

Çocuk gelişimi bölümü mezunu olduğunu belirten Atan ile suç tarihinde Büyükşehir Belediyesi Ekmek Fabrikaları Müdürlüğü yapan Özveren de sanıklardan şikayetçi olmadı.

Özveren, "İfade vermek için emniyete çağrıldığımda hakkımda dinleme yapıldığını öğrendim. Belediye başkanlığına yapılan operasyonla tutuklandım. Davamız halen devam etmektedir." ifadelerini kullandı.

Polis memuru Arıkan ise sanıklardan şikayetçi oldu.

Arıkan, çok sık telefon değiştirmediğini, emniyete ifadeye çağrıldığında dinlendiğini öğrendiğini belirterek, "Sanıkların bir kısmını meslektaşım olduğu için tanırım, bir husumetim yoktur, benim hakkımda herhangi bir adli veya idari tahkikat yapılmamıştır." şeklinde konuştu.

Mahkemeye yazılı savunmasını sunan Barut, önleme dinlemesine ilişkin yasada herhangi bir değişiklik bulunmadığını bildirdi.

Barut, "Kendimi hukuki olarak güvende görmediğim için isteğimle ilgili birimden ayrıldım. Bir kısım arkadaşım da bu şekilde ayrılmıştır. Hatta terör örgütleri ile ilgili dahi dinleme yaptığımızda bazı arkadaşlar ileride başlarının belaya girebileceği düşüncesi ile imza atmak istememektedir. O bölümde çalışmanın mantık dışı olduğunu söylemektedirler." ifadelerini kullandı.

Sanık Murat Bayram da hakim ve savcıların dinlenmesiyle ilgisinin bulunmadığını savundu.

Bayram, "Çok yakın tarihte Adana ilinde bir polis memuru 57 kilogram esrarla yakalanmıştır. Bu polis memurunun olaydan önce önleme dinlemesi yapılmıştır. Suç işleyen şahıs her kimse dinleme yapılır, halen de dinleme yapılmaktadır. Oysa ben aynı nedenle şu anda yargılanmaktayım. Ayrıca, ilgili yasaya göre dinleme yapmak suç değil, bunu sızdırmak suçtur, sızdıran şahıslarla ilgili şikayetçi olacağız." şeklinde konuştu.

Bayram, bir özel harekat şube müdürünün, Rus yanlısı Çeçen suç örgütü lideriyle temas halinde olduğuna dair yazışmalar tespit edildiğini ileri sürdü.

Duruşma, dosyadaki eksiklerin tamamlanması için ertelendi.

Sanıklar hakkında, "iştirak halinde kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, iftira, suç uydurma, haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin kaydedilmesi" suçlamasıyla yapılan şikayet üzerine 2014 yılı nisan ayında Adana 1., 2., 4., 6., 7., 8. ve 9. ağır ceza mahkemelerinde dava açılmıştı.

Daha sonra bu dava dosyaları, 8. Ağır Ceza Mahkemesinde birleştirilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.