Aday olmak için istifa etmek gerekiyor mu? 1 Aralık'a kadar kimler istifa etmeli? İşte cevabı

Aday olmak için istifa etmek gerekiyor mu? 1 Aralık'a kadar kimler istifa etmeli? İşte cevabı
 Editör
Seçimlerde başkan olmak için adaylığını ilan eden bazı kişilerin bulundukları görevlerden istifa etmesi gerekiyor. 1 Aralık mesai bitimine kadar kimlerin istifa etmesi gerekiyor? Milletvekili aynı zamanda belediye başkan adayı olabiliyor mu? İşte detaylar

31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan mahalli idareler seçimlerinde başkan olmak için adaylık müracaatında bulunanların bulundukları görevden istifasına ilişkin süreç 1 Aralık’ta doluyor. Peki kimlerin adaylık için istifa etmesi gerekiyor? Milletvekillerinin istifasına gerek var mı? Detaylar haberimizde…

27 Ekim tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre 31 Mart 2024 Pazar günü sandık başına gidilecek olan seçimin başlangıç tarihi 1 Ocak 2024 olarak belirlendi. Aday olmak isteyen ve kamunun birçok alanında görev yapan kişilerin istifası için süreç 1 Aralık günü mesai bitimiyle birlikte doluyor.

secim-sandigi.jpg

KİMLERİN ADAYLIK İÇİN İSTİFA ETMESİ GEREKİYOR?

Bu kapsamda, kamu görevlileri, yargı mensupları, siyasi parti il ve ilçe yöneticileri, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensupları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar, kamu bankaları, üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının, katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanların yarın mesai bitimine kadar görevlerinden ayrılmaları gerekiyor.

Yasal düzenlemeler uyarınca kamu görevlileri açısından istifa ya da emeklilik dilekçesini belirtilen tarihe kadar sunmuş olmak, görevden ayrılmak olarak kabul ediliyor.

secim1.jpg

MİLLETVEKİLLERİNİN İSTİFASINA GEREK VAR MI?

YSK'nin, önceki yıllarda aldığı kararlara göre, bazı kişilerin aday olabilmesi için görevden ayrılma şartı bulunmuyor.

Buna göre, belediye meclisi üyeleri arasından görevlendirilen belediye başkan yardımcıları, bu görevlerinden istifa etmeden aday olabilecek.

Milletvekilleri, belediye başkanları, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile muhtarların da adaylıklarını koyabilmek için veya aday gösterilebilmek için istifa etmesi gerekmiyor.

secim.jpg

MİLLETVEKİLİ BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLİRSE NE OLACAK?

Aday olacak milletvekilleri, belediye başkanı seçilmeleri halinde, seçildikten sonraki 15 gün içinde hangi görevi üstleneceklerine dair tercihte bulunacak, aksi halde yeni seçildiği görevi reddetmiş sayılacak.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.