Adli Tatilin Ardından Vatandaşlara "7 Gün" Uyarısı

Adli Tatilin Ardından Vatandaşlara "7 Gün" Uyarısı
Bugün sona eren adli tatil döneminde görülmeyen davalar, tebligatlar ve temyiz sürelerinin, adli yılın başladığı ilk günden itibaren 7 gün uzatılmasıyla ilgili vatandaşlar, hak kaybı yaşamamaları konusunda uyarıldı

BURSA (AA) - Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Hukuk Komisyonu Başkanı Avukat İzzet Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, adli tatilin 31 Ağustos itibarıyla sona erdiğini ve yeni adli yılın bugün başladığını söyledi.

Adli tatilde kanunda yazılı ivedilik taşıyan dava ve işlerin görüleceğinin Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda düzenlendiğini dile getiren Doğan, kanunda yazılan i̇hti̇yati̇ tedbi̇r, i̇hti̇yati̇ haci̇z, nafaka, soybağı, velayet, vesayet, nüfus kayıtlarının düzeltilmesi, i̇ş davaları, tahki̇m gi̇bi̇ bu i̇vedi̇ dava ve i̇şler dışındaki dava ve i̇şlere bakılamadığını aktardı.

Adli tati̇lde görülemeyecek olan iş ve davalarla ilgili olan sürelerin bitmesinin, adli tatile rastlaması durumunda, bu sürelerin, ayrıca bir karar vermeksizin kendiliğinden adli tatilin bittiği günden itibaren bir hafta daha uzatılmış sayılacağını ifade eden Doğan, şöyle konuştu:

"Bu nedenle, adli tatilde görülemeyecek dava ve i̇şlerle i̇lgi̇li̇ bi̇r tebligatı, 2016 yılı tatil süresi içinde alanlar, adli yılın başladığı günden itibaren bir hafta içinde yani 7 Eylül Çarşamba gününe kadar ilgili olduğu konudaki̇ i̇şlemleri̇ yapmak zorundadırlar. Örneğin, davalının davacıya cevap vermesi, bir mahkeme kararına karşı kanun yollarına başvurulması, bilirkişi raporuna itiraz edilmesi gibi süreler adli tatil içinde başlamış ve bitmişse, bu süreler tatilin bitiminden bir hafta daha uzatılmış sayılır. İşte bu nedenle süresi adli tatil içinde biten dava ve işleri olanlar, dikkat etmeli, bu bir haftayı kaçırmamalıdır."

"Süre, adli tatilin bitiminde ilk mesai gününde başlar"
Bursa Baro Başkanı Ekrem Demiröz ise 20 Temmuz'da başlayan adli tatilin hukuk usulü ve hukuka göre oluşturulmuş bir dönem olduğunu, günümüzde yargıda toplu izin kullanımı anlamına geldiğini söyledi.

Demiröz ayrıca, eski dönemde adli tatilde, yalnızca gecikmesinde sakınca olan acil davaların görüldüğünü de anımsattı.

Günümüzde ise yargının yükünün çok arttığını vurgulayan Demiröz, "Şu anda hemen hemen görülmeyen dava yok gibi. Vatandaşlarımızın adli tatilde dikkat etmesi gereken hususlar; hak düşürücü süreler, temyiz ve dava açma süreleri var. Kimi davaları adli tatil keser. Bu kapsama giren davanın tebligatı vatandaşa adli tatil içinde yapıldığında süre başlamaz. Süre, adli tatilin bitiminde ilk mesai gününde başlar. Vatandaşlar ona dikkat etsinler." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.