Adres taşımada rekor

Adres taşımada rekor
“Çocuğum daha iyi ve popüler devlet okulunda okusun” diyen veliler, usulsüz yöntemlerle adres taşıyor. TEOG başarısı yüksek bazı okullarda yığılmalar oluşurken, sınıf mevcutları da 65 kişiye ulaştı

Eğitim ve öğretim döneminin başlaması için gün sayılırken kayıt işlemleri de tüm hızıyla sürüyor. İmam Hatip Okulları’nda kayıt için adres zorunluluğu aranmazken diğer devlet okullarında kayıtlar; Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre adrese dayalı sistemle otomatik olarak çıkıyor. Ancak çocuklarının daha iyi ve popüler okullarda eğitim almasını isteyen veliler çareyi “misafir öğrencilik” sisteminde buluyor. 

İkametgâh adreslerine yakın okulları değil de daha iyi eğitim veren okullardan yana tercihlerini kullanmak isteyen veliler bu noktada farklı yollara başvuruyor. Gerçek dışı beyanda bulunarak kayıt yaptırmak istedikleri okulun bölgesinde bir adrese ADSNK'deki kayıtlarını aldıran veliler hiçbir zorlukla karşılaşmadan kayıtlarını yaptırabiliyor.

FERİT PAŞA’YA 1200 MİSAFİR

Bundan sonra ise devreye Nüfus Müdürlükleri ve Emniyet giriyor. Gerçek dışı beyanda bulunduğu tespit edilen velilere bin lira cezai işlem uygulanıyor. Konya’da en çok öğrenci kaydı için talepte bulunulan mahallelerden birisi de Feritpaşa Mahallesi. Bölgedeki Adnan Hadiye Sürmegöz Orta Okulu’na yoğun talep var.  Ferit Paşa Mahallesi Muhtarı Yaşar Barışık, adres değişikliği başvurularında sayının bin 200 kişiyi geçtiğini söyledi. 

“BİN LİRA PARA CEZASI VAR”

Selçuklu Feritpaşa Mahallesi Muhtarı Yaşar Barışık, çocukların daha iyi bir eğitim alabilmesi için velilerin sahte kayıt yoluna başvurduğunu belirtti. Barışık, “Konya’da en çok öğrenci kaydı için sirkülasyon yapılan mahalle Feritpaşa Mahallesi. Adres taşıma son 4-5 ayda bin 200 kişiyi geçti. Veliler, öğrencileri başka birinin yanında anne çocuk ya da baba çocuk olarak gösteriyorlar. Bu şekilde adres değişikliği yapan vatandaşlara gerçek dışı beyandan bin lira para cezası kesiliyor. Biz de bu durumdan dolayı sıkıntı çekiyoruz. Usulsüz adres beyanı nedeniyle nüfus müdürlükleri ve emniyet de sürekli meşgul” ifadelerini kullandı.

“KESİN ÇÖZÜM İSTİYORUZ”

Temmuz ayında 764 kişinin bu yola başvurduğunu açıklayan Barışık, “Bizim istediğimiz Milli Eğitim Müdürlükleri’nin çözüm bulması. Diğer okulların çevresinin, öğretmen kalitesinin artırılması lazım.  Ben de emekli bir öğretmenim ve şu anda sınıfların 60, 65 kişiye kadar ulaştığını görüyorum. Bu şartlarda sağlıklı eğitim imkanı da azalıyor” şeklinde konuştu. (Dilhan Türker)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.