Af Örgütünden Nijerya ordusunun Şiileri katlettiğine dair rapor

Af Örgütünden Nijerya ordusunun Şiileri katlettiğine dair rapor
Raporda, Nijerya askerlerinin nasıl insanları diri diri yaktığına, binaları harap ettiğine ve ölenlerin cesetlerini nasıl toplu mezarlara gömdüğüne dair olay yerinden toplanan deliller yayınlandı

ANKARA (AA) - Uluslararası Af Örgütü, Nijerya ordusu yetkililerinin, aralık ayında Kaduna eyaletinde Nijerya İslam Hareketi'ne (IMN) karşı düzenlediği operasyondaki toplu ölümleri örtbas etmek için ortak çaba harcadığını öne sürdü.

Af Örgütü tarafından yayımlanan raporda, Nijeryalı askerlerin, Zaria kentinde, aralarında kadın ve çocukların da olduğu yüzlerce kişiyi öldürmesinin ve olayın üstünü örtme girişiminin, insan hayatı ve hesap verme zorunluluğu konusunda küstahça davrandıkları anlamına geldiği belirtildi.

Örgütün "Gerçek ortaya çıkıyor: Zaria'daki kanunsuz cinayetler ve toplu örtbas" başlıklı raporunda, Nijerya askerlerinin nasıl insanları diri diri yaktığına, binaları harap ettiğine ve ölenlerin cesetlerini nasıl toplu mezarlara gömdüğüne dair olay yerinden toplanan deliller yayınlandı.

Uluslararası Af Örgütü Afrika Araştırma ve Avukatlık Direktörü Netsanet Belay, "Zaria'da korku dolu geçen o iki günde neler olduğu ortaya çıktı." dedi.

Belay, görgü tanklarının ifadelerine ve uydu görüntülerine dayanarak hazırladıkları araştırma raporunda, muhtemel bir toplu mezarın yerinin tespit edildiğini belirterek, "Artık ordunun, yüzlerce cesedi gizlice nereye gömdüğünü itiraf etme zamanı geldi." ifadesine yer verdi.

Şii görgü tanıkları, kurbanların akrabaları, olayın yaşandığı yerde ikamet eden yöre sakinleri, avukatlar ve sağlık personeli dahil 92 kişi ile görüşülerek hazırlanan raporda, yetkililerin, delilleri gizleme ve ortadan yok etme girişimlerine maruz kalındığı belirtildi.

Raporda, katliam kurbanlarının yakınlarının yaşadıkları acılara yer verildi.

Nijeryalı yetkililer, ordunun aralık ayında Kaduna eyaletinde IMN'ye karşı düzenlediği operasyonun ardından 347 kişinin cesedinin toplu halde gömüldüğünü açıklamıştı.

Nijerya ordusu, Şiilerin 12 Aralık'ta General Tukur Buratai'nin konvoyunun geçişini engellemesi üzerine Zaria'daki Bakiyyetullah Hüseyniyesi’ne operasyon düzenlemişti. Ordu, Şii din adamı İbrahim Zakzaki ve destekçilerinin hedef alındığı operasyonda 7 kişinin öldüğünü iddia ederken, İnsan Hakları İzleme Örgütü 300'den fazla kişinin öldürüldüğünü ileri sürmüştü. IMN ise en az 700 üyesinin öldürüldüğünü öne sürüyor.

Zakzaki'nin gözaltına alındığı operasyon Tahran, Beyrut ve Yeni Delhi'de protestolara neden olmuştu.

Nijerya'daki yaklaşık 80 milyonluk Müslüman nüfusun 4 ila 6 milyonunu oluşturan Şiilerin çoğunluğu ülkenin kuzeyindeki Kano, Sokoto ve Kaduna eyaletlerinde yaşıyor.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.