AFAD Başkanı Oktay:

AFAD Başkanı Oktay:
"Sığınmacı kamplarındaki kız çocuklarının tamamı eğitimde. 80 bin öğrenci ve 3 binin üzerinde öğretmenimiz var. Bunun ötesinde kamp dışıyla birlikte toplam öğrenci sayımız 330 bin, yıl sonu itibarıyla da 450 bini hedefliyoruz" - "Bu yıldan itibaren geçerl

ANKARA (AA) - İLKAY GÜDER/ENES DURAN - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Türkiye'nin 10 sınır ilindeki 26 sığınmacı kampında bulunan kız çocuklarının tamamının eğitiminin devam ettiğini belirterek, "80 bin öğrenci ve 3 binin üzerinde öğretmenimiz var. Bunun ötesinde kamp dışıyla birlikte toplam öğrenci sayımız 330 bin, yıl sonu itibarıyla da 450 bini hedefliyoruz." dedi.

Oktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün itibarıyla Türkiye'de biyometrik kayıtlı 2 milyon 750 bin Suriyeli sığınmacı bulunduğunu bildirdi.

Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında imzalanan göçmen kabul anlaşmasının asıl önemli boyutlarından birisinin özellikle Ege kıyılarındaki insan ölümlerinin önüne geçmek olduğunu belirten Oktay, AB ile ortak hareket edildiğinde insan kaçakçılığının önlenmesi açısından güzel bir sonuç ortaya çıktığını ifade etti.

Oktay, Suriyeliler boyutunda bakıldığında insani yaklaşımı, en başından itibaren sergilediklerini söyledi. Son zamanlarda güvenlik öncelikli bir sığınmacı kabulünün yaşandığına işaret eden Oktay, "Her türlü güvenlik riskini en aza indirebilecek şekilde tedbirler alındıktan sonra gerçekten insani boyutta bir sıkıntı varsa açık kapı politikasını uyguladığımız bir süreçteyiz." dedi.

AFAD Başkanı Oktay, 10 sınır ilinde 26 kamp bulunduğunu kaydederek, sadece güvenli bir liman arayışıyla Türkiye'ye gelenlerin "artık güvendesiniz, kendi halinizdesiniz" anlayışından ziyade, sadece barınma ve beslenmenin ötesinde her türlü ihtiyaçlarını karşıladıklarını anlattı.

- "Eğitim birinci önceliğimiz"

Hem kamp içindeki hem de kamp dışındaki kayıtlı tüm Suriyelilere ücretsiz sağlık hizmeti verildiğini belirten Oktay, şöyle devam etti:

"Kamptaki çocuklarımızın, kız çocuklarının tamamı eğitimde. 80 bin öğrenci ve 3 binin üzerinde öğretmenimiz var. Bunun ötesinde kamp dışıyla birlikte toplam öğrenci sayımız 330 bin, yıl sonu itibarıyla da 450 bini hedefliyoruz. Toplam nüfusun yüzde 30-35'inin okul çağındaki çocuklar olduğunu düşünürsek, 1 milyona yakın okul çağında çocuğumuz var. 330 bin çok büyük bir rakam, birçok Avrupa ülkesinin tek başına barındırdığı Suriyeli sayısının çok üzerinde bizde öğrenci var sadece. Ama diğer taraftan baktığımızda da üçte biri. Bunun sosyal bir probleme dönüşmemesi açısından şu anda eğitim birinci önceliğimiz. 2017 sonuna kadar da tüm çocuklarımızı eğitime alma hedefimiz var.

Tekrar ülkelerine dönmeleri durumunda yıl kaybı olmasın düşüncesiyle bugüne kadar Arapça eğitim devam ediyordu. Bu yıldan itibaren geçerli olmak üzere eğitime başlayan çocuklara, MEB müfredatı uygulanıyor olacak ve Türkçe eğitime geçecekler. Şu anda Suriyelilerden de bu konuda yoğun bir talep alıyoruz."

Fuat Oktay, meslek edindirmeye yönelik kurslar da açıldığını, 132 bin kişinin bu kurslardan mezun olduğunu ve çalışma izinlerinin de bulunduğunu bildirdi.

- "Ciddi oranda kadın muhtar bulunuyor"

İçişleri Bakanlığınca kamptaki herkesin giriş çıkışının kontrol altında olduğunu ifade eden Oktay, "İstismar dediğimiz şey herhangi bir ilçemiz veya beldemizde ne kadar zorsa burada da çok ciddi şekilde denetim altında." diye konuştu.

Oktay, Nizip'te 200'e yakın Suriyeli kadının bir araya geldiği bir platformun olduğunu, burada kadınlarla ilgili problemlerin ve çözüm önerilerinin tartışıldığını, sonrasında ise kararlar alınıp, uygulanmasında da AFAD olarak katkı verdiklerini belirtti.

Kadına karşı şiddetin ve erken yaşta evliliklerin önlenmesiyle ilgili eğitimler uyguladıklarına da değinen Oktay, her mahallenin kendi adayını belirlediği muhtarlık seçimlerinin yapıldığını ve ciddi oranda da kadın muhtarın bulunduğunu söyledi.

Fuat Oktay, tüm Suriyelilerin suç oranlarının ise yüzde 0,30 ile 0,80 arasında olduğunu kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.