Afganistan'da Barış Anlaşması

Afganistan'da Barış Anlaşması
Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Hizb-i İslami lideri Gülbeddin Hikmetyar'la barış anlaşmasına imza koydu

KABİL (AA) - Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Hizb-i İslami lideri Gülbeddin Hikmetyar'la barış anlaşmasına imza koydu.

Yaklaşık iki yıldır Gülbeddin Hikmetyar liderliğindeki Hizb-i İslami Partisi ile yürütülen barış görüşmelerinin olumlu sonuçlanması üzerine anlaşma Hikmetyar'ın ardından Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani tarafından da imzalandı.

Başkent Kabil'de Devlet Başkanlığı Sarayında düzenlenen törene Gani, İcra Kurulu Başkanı Abdullah Abdullah ve yardımcıları, bakanlar, milletvekilleri, Yüksek Barış Konseyi Başkanı Pir Sayed Ahmad Geylani, konsey üyelerinin yanı sıra yabancı diplomatlar katıldı.

Törenin başında, Hikmetyar'ın anlaşma metnini imzalarken kaydedilen görüntüsü izlendi. İmza esnasında konuşan Hikmetyar, partisinin barış konusunda verdiği sözlerin arkasında olduğunu vurgulayarak anlaşmanın uygulamaya geçmesiyle ülkeye istikrarın geleceğini kaydetti.

Taliban örgütüne barış çağrısında bulunan Hikmetyar, Afganlar arasındaki savaşın yabancıların faydasına olacağını vurguladı.

Anlaşma kanunlara aykırı değil
Gani de Hizb-i İslami Partisi ile yapılan anlaşmanın hiçbir maddesinin kanunlara aykırı olmadığını söyledi.

Savaşın sonunun hüsran olacağına dikkati çeken Gani, barışla ülkeye istikrar geleceğini belirtti.

İcra Kuru Başkanı Abdullah ise Afganistan devletinin ülkeye barışın gelmesi için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu, bu anlaşmanın hiçbir Afganistan vatandaşının zararına olmayacağını aktardı.

Anlaşmayla Hikmetyar'a yasal zırh
Anlaşma maddeleri arasında Gülbeddin Hikmetyar ve parti üyelerinin adlarının uluslararası kara listeden çıkarılması, Kabil'de güvenle yaşayabilmeleri için ayrı bir kışla yapılması, devlet imkanlarından yararlanmalarının sağlanması ve tutuklu parti mensuplarının serbest bırakılması yer alıyor.

Anlaşmayla yasal dokunulmazlık sağlanan Hikmetyar'ın geçmişteki fiilleriyle ilgili tüm siyasi ve askeri yargılamalardan muaf tutulması öngörülüyor.

Afganistan'ın eski başbakanı Hikmetyar, 1980'lerde Sovyetler Birliği'ne karşı mücadele etmişti. Ancak ABD, 2003 yılında Hikmetyar'ı "terörist" ilan etmişti. Hikmetyar, BM tarafından da kara listeye alınmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.