Afganistan'da Taliban ile barış görüşmeleri

Afganistan'da Taliban ile barış görüşmeleri
Pakistan Başbakanı'nın Dış İlişkiler Danışmanı Aziz: - "14 yıldır devam eden askeri operasyonlar sonuç vermedi. Artık uzlaşma zamanı. Bunun dışında seçenek yok"

İSLAMABAD (AA) - Pakistan Başbakanı'nın Dış İlişkiler Danışmanı Sertaç Aziz, Afgan hükümeti ve Taliban arasında yakın gelecekte doğrudan barış görüşmelerinin yapılmasını ümit ettiğini söyledi.

Aziz, basına yaptığı açıklamada, Afgan hükümeti ve Taliban arasında barış görüşmeleri için Pakistan, Afganistan, ABD ve Çin'in temsilcilerinden oluşan Dörtlü Koordinasyon Grubu'nun (DKG) toplanması gerektiğini belirtti.

Aziz, "Barış görüşmeleri neticede Afgan hükümeti ile Taliban arasında yapılacak ama olanakların değerlendirilmesi için DKG'nın bir araya gelmesi gerekiyor." ifadesini kullandı.

Afganistan'da 2001'den bu yana askeri operasyonların sürdüğünü hatırlatan Aziz, "Biz diyoruz ki, 14 yıldır devam eden askeri operasyonlar sonuç vermedi. Artık uzlaşma zamanı. Bunun dışında seçenek yok." dedi.

Aziz, Afgan hükümeti ve Taliban arasında yakın gelecekte doğrudan barış görüşmelerinin yapılmasını ümit ettiğini dile getirdi.

Bir gazetecinin Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'nin son açıklamaları hakkındaki görüşünü sorması üzerine Aziz, şunları kaydetti:

"Bence bu üzücü bir açıklama. Uzlaşı görüşmelerinin başlatılmasıyla Afganistan'da süren iç savaşın durulacağı ümit ediliyordu ama bu olmadı. Taliban, bahar operasyonunu başlattı. Öte yandan henüz kontrol altına aldıkları bir bölge yok. Büyük istikrarsızlık söz konusu değil. Durum böyle devam ederse barış görüşmeleri yapılabilir."

Afgan Talibanı'nın Katar ofisinden Şahabuddin Dilaver liderliğinde Taliban heyetinin geçen hafta Pakistan'ı ziyaret ettiğini doğrulayan Aziz, ziyaretin amacının barış olasılıklarını değerlendirmek olduğunu, ABD, Pakistan, Çin ve Afganistan'ın irtibat kurulabilir gruplarla görüştüğünü söyledi.

Afganistan Devlet Başkanı Gani, geçen hafta parlamentoda yaptığı konuşmada, barış görüşmeleri için Pakistan'a gelmeyen Taliban militanlarına karşı askeri operasyon düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu.

Afgan hükümeti ve Taliban arasında barış görüşmelerin ilk turu geçen yıl Pakistan'da yapılmıştı. İkinci tur barış görüşmelerinin, 31 Temmuz 2015'de yine Pakistan'da yapılması kararlaştırılmış ancak Taliban lideri Molla Ömer'in ölüm haberi üzerine süresiz ertelenmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.