Afrikalı heyet su arıtma tesisini inceledi

Afrikalı heyet su arıtma tesisini inceledi
Afrikalı heyet su arıtma tesisini inceledi

Uluslararası Çölleşme ile Mücadele Eğitimi kapsamında 27 ayrı Afrika ülkesinden Konya’ya gelen bilim insanları, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erezyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’nün koordinesinde Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü Atıksu Arıtma Tesisleri’ne ziyaret gerçekleştirdi. 
Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, Afrika’dan gelen bilim insanlarını ağırladı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erezyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen Uluslararası Çölleşme ile Mücadele Eğitim programı kapsamında 27 ayrı Afrika ülkesinden gelerek KOSKİ Atıksu Arıtma Tesisleri’ni gezen bilim insanları, atık suyun hangi evrelerden geçerek kullanıma kazandırıldığı konusunda bilgi aldılar. İki kafile halinde iki gün süren atıksu arıtma tesisi gezisinde Afrikalı bilim insanları, sırasıyla; kaba ızgara, giriş pompa istasyonu, ön çökeltme havuzları, havalandırma havuzları, son çökeltme havuzları, çamur yoğunlaştırma havuzları, anaerobik çamur çürütme tankları, biyogaz depolama tankları, ısı merkezi ve enerji geri kazanım ünitesi, çamur susuzlaştırma tesisi ve çamur pompa istasyonlarını incelediler. Tesisteki her birimi tek tek gezerek, buralardaki faaliyetleri merakla inceleyen Afrikalı bilim insanları, atıksuların arıtımı sırasında oluşan çamurların stabilizasyonu amacıyla çamur arıtımı yapılan merkezde de dikkatli incelemeler yaptılar. Yoğunlaştırılan arıtma çamurlarının, anaerobik (havasız) çamur çürütücülerde biyolojik olarak nasıl stabil hale getirildiğini merak eden bilim insanları, bu üniteden çıkarılan çamurların susuzlaştırılarak yapılan bertaraflaştırma işlemini yakından görme fırsatını buldular. Arıtma gazının biyolojik olarak stabilizasyonu sırasında ortaya çıkan biyogazların, filtreleme ve desülfürüzasyon ünitelerinden geçirilerek arıtıldığını anlatan KOSKİ yetkilileri, arıtılmış biyogazın, enerji üretimi için depolandığını kaydettiler. Ortalama yüzde 65 metan içerikli biyogazın, kojenerasyon ünitelerinden geçirilerek, ısı ve elektrik enerjisine nasıl dönüştürüldüğünü ve anaerobik çürütücülerde üretilen biyogazdan elde edilen 2 MW/saate yakın enerji üretimiyle maliyetlerinde önemli bir tasarruf sağladığı bilgisini veren KOSKİ yetkilileri, 8 bin konutun elektrik ihtiyacının tamamını karşılayacak enerjinin bu şekilde üretildiğini aktardılar.
Afrikalı heyet, ortalama yıllık 55 milyon metreküp atık suyun arıtıldığı ve atıklar vasıtasıyla elde edilen biyogazdan, 8 bin konutun ihtiyacını karşılayacak elektrik enerjisi üretildiğini öğrenince şaşkınlıklarını gizleyemediler.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.