AGİT Minsk Grubu’dan "Karabağ" açıklaması

AGİT Minsk Grubu’dan "Karabağ" açıklaması
Minsk Grubu eş başkanları, Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanlarını gelecek hafta Viyana’da buluşturacaklarını bildirdi

VİYANA (AA) - AGİT Minsk Grubu eş başkanları, Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanlarını gelecek hafta Viyana’da buluşturacaklarını bildirdi.

AGİT’ten yapılan yazılı açıklamada, AGİT Minsk Grubu eş başkanları Rus İgor Popov, Amerikalı James B. Warlick ve Fransız Pierre Andrieu’nun, Karabağ sorununun kalıcı çözüme kavuşturulması amacıyla arabulucu olarak yükümlülüklerinin devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, “Son dönemdeki şiddet olayları ve cephe hattındaki tansiyonun düşürülmesinin aciliyeti kapsamında Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanlarının buluşmasının zamanının geldiğine inanıyoruz. Dışişleri bakanlarımız, Viyana’da gelecek hafta bu buluşmayı kolaylaştırma hazırlıkları yapıyor.” denildi.

Görüşmenin yer ve zamanı hakkında detaylı bilgi verilmeyen açıklamada, temel amacın "ateşkes rejimini desteklemek” ve temel ilkeler çerçevesinde kapsamlı çözüm üzerine müzakerelerin yeniden başlatılması için kabul edilebilir şartların oluşturulması amacıyla "güven inşa edici önlemler üzerine bir anlaşmaya ulaşmak” olarak özetlendi.

Şiddet devam ettiği müddetçe müzakerelerde başarı sağlanmasının imkansız olduğu ve müzakere süreci olmadan barış olamayacağı belirtilen açıklamada, “Sorunların askeri çözümü olmadığını yineliyoruz.” denildi.

Dağlık Karabağ’daki cephe hattında Azerbaycan ve Ermenistan güçleri arasındaki çatışmalar 2 Nisan’da yeniden başlamış, taraflar birbirini ateşkesi ihlal etmekle suçlamış, 5 Nisan’da yapılan görüşmeler sonucunda taraflar "düşmanlığın durdurulması" üzerine anlaşılmış ancak bölgeden zaman zaman taraflar arasında çatışma haberleri gelmişti.

AGİT Minsk Grubu, Ermenistan-Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözülmesini teşvik ve taraflar arasında arabuluculuk etmek amacıyla 1994'de kuruldu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.