Ahşap oymacılığa anneannesinin çakısıyla başladı

Ahşap oymacılığa anneannesinin çakısıyla başladı
Ordu'da 11 yıl önce hayatını kaybeden anneannesinden kalan çakıyla ahşap oymacılığına başlayan Yılmaz Demir, ahşaba dini içerikli yazılar yazarak ve kadını anlatan sembollerle şekil vererek sanatını sergiliyor- Demir: - "Vefat eden anneannemin bizlere mey

ORDU (AA) - SEFA EYİ - Ordu’nun Fatsa ilçesinde yaşayan 45 yaşındaki Yılmaz Demir, anneannesinden kalan çakıyla başladığı ahşap oymacılık sanatında kendini geliştiriyor.

Ahşap oymacılık sanatıyla 2,5 yıldır uğraşan Demir’in eserlerinde dini içerikli motifler ve kadını anlatan simgeler bulunuyor. Fatsa Askerlik Şubesi’nde memur olarak görev yapan Demir, mesaiden sonraki 4 saatini ahşaba harf işlemekle geçiriyor.

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ahşap oymacılığı sanatına anneannesinden kalan çakıyla başladığını söyledi.

Çakıyı depoda bulduğunu ve biledikten sonra eline aldığı tahtaya Arapça Allah yazdığını ifade eden Yılmaz, "Vefat eden anneannemin bizlere meyve soyduğu çakısını depoda buldum. Onu bileyerek keskinleştirdim ve elime aldığım bir tahtaya şekil vermeye başladım." dedi.

Bu sanat hakkında hiçbir bilgisi olmadığı halde 2,5 yıl önce ahşap oymaya başladığını belirten Yılmaz, bu zamana kadar ortaya 80 eser çıkardığını ifade etti.

Bir süre sonra çakının kendisine yetmediğini ve aldığı malzemelerle ahşap oymaya devam ettiğini anlatan Demir, şunları kaydetti:

"Birkaç eser ortaya çıkardıktan sonra artık çakı bıçağı bana yetmemeye başladı. Ben de çeşitli malzemeler alarak bir tesadüf eseri başladığım bu işi geliştirdim. Çevremdekiler yaptığım eserleri çok beğendi ve onların bana verdiği şevkle bu işi geliştirdim. İnternetten yaptığım işin inceliklerini öğrendim. Eserlerimde genelde dini içerikli yazılar ve kadını anlatan sembolleri kullanıyorum. İl Kültür Turizm Müdürlüğüne sanatçı kartı almak için başvuruda bulundum. Kartı alır almaz hibe desteği alacağım ve işimi geliştireceğim."

İlk başlarda eşinin kendisine evi kirlettiği için tepki gösterdiğini belirten Demir, "Bir süre sonra yaptığım iş eşimin de hoşuna gitmeye başladı. Ona hediyeler yaptım ve gönlünü aldım. Ayrıca bu zamana kadar iki kez sergi açtım." diye konuştu.

Demir, ahşap oymacılığı sanatını evinin balkonunda ve kendisine ait depoda icra ettiğini, ortaya çıkardığı eserleri isteyenlere sattığını sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.