Aihm'deki Perinçek Davası

Aihm'deki Perinçek Davası
İşçi Partisi Genel Başkanı Perinçek : "AİHM 2. Dairesi'nin kararından ve bizlerin mücadelesinden sonra Türkleri aşağılayan taşlaşmış önyargılar kırılmıştır"

STRASBOURG (AA) - İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, "AİHM 2. Dairesi'nin kararından ve bizlerin mücadelesinden sonra Türkleri aşağılayan taşlaşmış ön yargılar kırılmıştır" dedi.

Perinçek, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları hakkındaki açıklamaları nedeniyle ceza alması üzerine İsviçre aleyhine verilen ihlal kararıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi'nde yapılan temyiz duruşmasının sona ermesinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Avrupa'da, tarihteki ön yargılara ilişkin iklimin değiştiğini vurgulayan Perinçek, "AİHM 2. Dairesi'nin kararından ve bizlerin mücadelesinden sonra Türkleri aşağılayan taşlaşmış ön yargılar kırılmıştır. Türklerin ve Müslümanların Avrupa'da özgürce birlikte yaşama konusunda olumlu tavırlar alması gerekir" diye konuştu.

Müslümanların karşılıklı nefreti kışkırtan bir dolduruşa gelmemesine ihtiyaç olduğunun altını çizen Perinçek, "Türk ve Müslümanlara özgürlük, eşittir Avrupa'da barış" ifadesini kullandı.  

Perinçek, "Ermeni Soykırımı ile Yahudi Soykırımı, bunları yana yana koymak mümkün değil. Ermeni Soykırımı yok, olmadı. Kırımlar var, karşılıklı öldürmeler var. Ama hiçbir şekilde hukuken Ermeni Soykırımı denemez" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'ın Almanya Meclisi'nde 1915 olaylarına ilişkin bir soru önergesine verdiği cevaba değinen Perinçek, "Steinmeier'in yaptığı konuşma son derece önemli. Aşağı yukarı biz ne söylüyorsak onu savunuyor. Demek ki bizim gibi İsviçre'ye gitse gözaltına almaları lazım" ifadelerini kullandı.

Perinçek'in açıklamaları sonrası AİHM binası önünde toplanan çoğunluğu İşçi Partili pek çok kişi, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını protesto etti.

Doğu Perinçek, İsviçre’de yaptığı 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını reddeden konuşmaları nedeniyle bu ülkede 2007 yılında çeşitli mahkumiyet cezalarına çarptırılmış ve bunun ardından 2008 yılında AİHM’e başvurmuştu.

 AİHM’e yaptığı başvuruda Perinçek, "İsviçre’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğü ile ilgili 10. maddesini ihlal ettiğini" savunmuştu. AİHM başvuruya ilişkin 17 Aralık 2013'te aldığı kararla, İsviçre’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetmişti. Mahkeme, karar sonrası İsviçre'nin yaptığı temyiz başvurusunun Büyük Daire tarafından değerlendirilmesini kararlaştırmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.