Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu:
"Bakanlık olarak, özellikle kamp dışında yaşayan Suriyelilerin envanterini çıkarmaya başladık. Bununla ilgili olarak arkadaşlarımız sahada çalışıyorlar"-"Kadın, erkek, yetim, öksüz, engelli ayrımı yapmadan mahalle mahalle mültecilerimizi, Suriyeli kardeşl

ANKARA (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, "Bakanlık olarak, özellikle kamp dışında yaşayan Suriyelilerin envanterini çıkarmaya başladık. Bununla ilgili olarak arkadaşlarımız sahada çalışıyorlar. Kadın, erkek, yetim, öksüz, engelli ayrımı yapmadan mahalle mahalle mültecilerimizi, Suriyeli kardeşlerimizi tespit edip kayıtlara geçirmeye çalışıyoruz" dedi.

Özellikle Suriyeli mülteci kadınların girişimcilik konusunda desteklenmesi amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Ankara Kalkınma Ajansı ve Suriye Dostluk Derneği iş birliği ile "Kalkınmada Girişimci Kadınlar ve Sosyal Etkileşim Konferansı" düzenlendi.

Bir otelde gerçekleştirilen konferansın açılışında konuşan Bakan Ramazanoğlu, göç, savaş ve yoksulluğun son yüzyılda yaşanan küresel sorunların başında geldiğini söyledi.

Savaşların açtığı yarayı, kadın ve çocukların en derinden hissettiğini vurgulayan Ramazanoğlu, böyle zamanlarda kadınlara yönelik çok daha etkin sosyal politikalar geliştirilmesi ve uygulanması gerektiğini anlattı.

Ramazanoğlu, kadının kadim zamanlardan beri sevgi, şefkat ve merhametin adı olduğuna işaret ederek "Kadın olmadan yeni bir medeniyet inşa etmek mümkün değildir. Bu güçlü medeniyetin inşasını, bilgi ve cesaretle hareket eden girişimci kadınlarımızla birlikte gerçekleştireceğiz. Bölgemizde yaşanan savaşlara, göçlere rağmen içimizdeki umut ışığını sürdüreceğiz" diye konuştu.

- "Suriyelilerin yüzde 80'i Türkiye'de kalmak istiyor"

"Bize düşen, kardeşlik köprüleri inşa etmeye devam etmek, savaşın açtığı yaraları sarmaktır" diyen Bakan Ramazanoğlu, Türkiye'deki Suriyeli mülteci sayısının 2,5 milyonu aştığını hatırlattı. Savaşın devam etmesi nedeniyle Suriyelilerin yakın zamanda ülkelerine dönme imkanları bulunmadığını belirten Ramazanoğlu, son istatistiklere göre Suriyelilerin yüzde 80'inin Türkiye'de kalmak istediğini aktardı.

Ramazanoğlu, politika ve projelerin buna göre yapılması gerektiğini dile getirerek "Bu durum, var olan uyum sürecini daha sistematik bir şekilde yürütmemizi zorunlu kılmaktadır. Kadınlar ve çocuklar, hedef kitlemiz. Tabii ki engelliler, yaşlılar da bunun içerisinde" dedi.

Türkiye'deki kadın girişimcilerle işini kuran başarılı Suriyeli göçmen kadın girişimcilerin deneyimlerini paylaşmasının önemli bir adım olduğuna dikkati çeken Ramazanoğlu, geçen günlerde Suriyelilere çalışma izni verildiğini ve ücret olarak da Avrupa ülkelerinde olduğu gibi düşük ücret belirlemediklerini hatırlattı.

Konferans sonucunda elde edilecek çıktıların, girişimcilik konusunda tüm kadınlara yol göstereceğini belirten Ramazanoğlu, bu sayede sosyal etkileşim ve girişimcilik arasındaki güçlü bağın ortaya çıkacağını, toplumsal farkındalığın artacağını bildirdi.

Bakan Ramazanoğlu, özellikle iki toplum arasındaki dil, kültür ve sosyal yaşam tarzından kaynaklı farklılıkların doğurabileceği sıkıntıları da en aza indirme gayretinde olduklarına değindi.

- "Göç Daire Başkanlığını kurduk"

Göç sorununu yakından takip etmek, bu süreçte en çok mağduriyet yaşayan kadın, çocuk ve engelliler için çalışmalar yürütmek amacıyla 2 hafta önce Bakanlıkta "Göç Daire Başkanlığı"nı kurduklarını aktaran Ramazanoğlu, Avrupa Birliğinin mülteciler için Türkiye'ye sağlayacağı 3 milyar avroluk yardımın gerçekleşmesi halinde, bunun bir kısmının Bakanlık ve Göç Dairesi üzerinden kullanılacağını anlattı.

Ramazanoğlu, yeni projeler hazırladıklarını, parayı kadın, çocuk ve engellilerin eğitimi için harcamayı planladıklarını açıkladı.

Suriyeli sığınmacılar konusunda yapacakları çalışmaları da anlatan Ramazanoğlu, "Bakanlık olarak, özellikle kamp dışında yaşayan Suriyelilerin envanterini çıkarmaya başladık. Bununla ilgili olarak arkadaşlarımız, sahada çalışıyorlar. Kadın, erkek, yetim, öksüz, engelli ayrımı yapmadan mahalle mahalle mültecilerimizi, Suriyeli kardeşlerimizi tespit edip, kayıtlara geçirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Özellikle kadınların tek başına ayakta durabilmeleri için mesleki eğitimler, Türkçe bilmeyen mültecilere de dil eğitimi verileceğini belirten Bakan Ramazanoğlu, şöyle devam etti:

"Eğitim, sağlık, güvenlik politikası, meslek edindirme, kültürel faaliyetlerle oluşturulan bu bütüncül yaklaşımı, Türkiye geneline yaymak istiyoruz. Bu çalışmalar neticesinde Suriyeli misafirlerimizin ekonomiye, sosyal ve kültürel hayata uyum süreci hızlandırılacaktır. Yine bu durum çalışma hayatına aktif olarak katılan Suriyeli kadınları girişimcilik konusunda cesaretlendirecektir."

Suriyelilere yapılan insani yardım harcamalarının yaklaşık 10 milyar dolar olduğuna işaret eden Bakan Ramazanoğlu, dünya geneline yapılan insani yardım miktarının da 4,5 milyar dolar olduğunu anımsattı.

Bakan Ramazanoğlu, Suriyeli mültecilere kucak açmaya devam edeceklerini belirterek Bakanlık olarak Suriyeli kadınlara yönelik eğitim programlarını da çok önemsediklerini dile getirdi. Ramazanoğlu, "Çünkü onlar, aldıkları eğitimle daha güçlü bir duruma yükselmektedirler. İnanıyoruz ki kadınlar ancak eğitimle güçlü bir konum ve iyi bir kariyer elde edebilirler" ifadesini kullandı.

Hükümetin kadın istihdamı alanında izlediği politikalar ve yürütülen projeler sonucunda, kadınların işgücüne katılımında artış olduğunu aktaran Ramazanoğlu, şunları söyledi:

"2004 yılında yüzde 20,8 olan kadın istihdam oranı, 2014 yılında yaklaşık yüzde 27 civarına gelmiştir. Yine 2004'te kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 23,3 iken 2014 yıl sonu itibarıyla yüzde 30,3'e yükselmiştir. Hükümetimizin Ulusal İstihdam Stratejisi'nde 2023 yılında, kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 41'e çıkarılması ve kayıt dışı çalışma oranının yüzde 30'a düşürülmesi hedefine yer verilmiştir. Bu veriler, kadın istihdamı konusunda doğru çalışmalar yaptığımızı gösteriyor ancak kat etmemiz gereken uzun bir yol, yapmamız gereken daha çok işimiz var. Bunun da bilincindeyiz."

- "66 bin kadın kendi işini kurdu"

Başta KOSGEB olmak üzere önemli teşvikleri hayata geçirdiklerini anlatan Ramazanoğlı, "Mikro Kredi" uygulamalarıyla 66 bin 219 kadının kendi işini kurduğunu hatırlattı.

Ramazanoğlu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının yıllık proje desteği kotasının yüzde 30'u kadar ek kotayı, sadece kadınların hak sahibi olduğu projelere ayırdıklarını, ayrıca kadınların hak sahibi olduğu projelerde geri ödemelerin düzenli yapılması durumunda son bir yıllık geri ödemeleri de hibe ettikleri belirtti.

"Biliyoruz ki donanımlı, lider ve müteşebbis kadınlar, içinde bulundukları toplumu da dönüştürüp güçlendireceklerdir" değerlendirmesinde bulunan Bakan Ramazanoğlu, şunları kaydetti:

"Ülkelerindeki iç karışıklıklar nedeniyle ülkemize gelen ve kendi işini kuran Suriyeli girişimci kadınlarımıza özellikle teşekkür etmek istiyorum çünkü onlar, bu zorlu süreçte bu anlamlı değişimin, umuda yolculuğun adı oldular, başlığı oldular, bizim içinde kahraman kadınlar oldular. En zor zamanlarda bile başarının, üretmenin ve insanlığa değer katmanın en güzel örneklerini sundular."

Suriye Dostluk Derneği Başkanı Kadriye Esra Aygün de kadınların içinde bulunmadığı ekonomik ve sosyal gelişme sürecinin eksik ve dengeden yoksun olacağını vurguladı.

Suriyelilerin yaşadıkları sorunlara değinen Aygün, "Suriye gerçeğinin ilk boyutu, bu ülkede geçici değil, kalıcı olduklarıdır. Bu nedenle içinde uyumun da olduğu kapsamlı ve dinamik bir göç yönetimi gerekmektedir" dedi.

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Arif Şayık ise kadın girişimciliğini artırmak amacıyla yaptıkları çalışmaları anlattı.

Konuşmaların ardından Ankara Kalkınma Ajansı ve Suriye Dostluk Derneğince Bakan Ramazanoğlu'na hediye takdim edildi. Daha sonra Bakan Ramazanoğlu, Konferans salonu dışında Suriyelerin el emeği ürünlerinin satışa sunulduğu sergiyi gezerek bir şal satın aldı.

Burada Bakan Ramazanoğlu'na Kur-an'ı Kerim ve bir tablo hediye edildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.