Aile yeniden tanımlanmalı

Aile yeniden  tanımlanmalı
Ribat Eğitim Vakfı ve Karatay Belediyesi tarafından düzenlenen “Peygamberimizin Aile Hayati Örnekliğinde Topluma Sunulacak Metotlar” adlı çalıştayda nikah, evlilik, neslin devamı için çocuk sahibi olmak, aile ve aile içi şiddet kavramları ele alındı

Ribat Eğitim Vakfı ve Karatay Belediyesi tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen “ Peygamberimizin Aile Hayati Örnekliğinde Topluma Sunulacak Metotlar” adlı çalıştay sonuç bildirgesi kamuoyu ile paylaşıldı. Saraylı Konak Konya Mutfağında yapılan programa Ribat Eğitim Vakfı Başkanı Muzaffer Büyük, Yönetim kurulu üyeleri ile Ribat Eğitim Vakfı Hanım Kolları Başkanı Hanife Aydoğan katıldı.

Ribat Eğitim Vakfı olarak aileye önem verdiklerini belirten Başkan Büyük, “Ailenin yeniden tanımlanması daha da önem kazanmıştır. Evlilik kadın ve erkek arasında dini temelli bir anlaşma olup ancak kadın ve erkek cinsinin nikah sözleşmesi birlikteliği ile kurulabilir. Evlilik akdi eşlerin ehliyetini ve sorumluluk alma gücünü şart koşar. Ailenin temeli kulluk duygusu ile atılır. Gayri meşru birliktelik (nikah dışı) özendirici ve teşvik edici faaliyetler artmıştır. Bu durum dini eylem olan evlilik ve nikahın itibarını yok etmeyi amaçlamaktadır. Batı kendi değerlerine göre kavramlar sistemi üretmiş evlilik dışı birleşme seviyeli birliktelik partner gibi zina yasağını hafife alan kavramlar kullanılmaktadır. Allah ile sağlam irtibatı olan kişi evlilikte mutluluğun sigortasıdır. Yeni evlenen genç kuşaklar çocuk sahibi olmaktan kaçınmaktadır. Evliliğin bir sebebininse neslin devamı olduğu hatırlatılmalı neslin korunmasının önem ve değeri vurgulanmalıdır. Modern kültür dinden arınmış bir zihniyet inşa etmiş geleneksel yapıyı parçalamıştır. Bu bağlamda Batılı değer yargılarıyla kadın hakları savunuculuğu yapmak en çok kadınları yıpratmıştır. İslam toplumlarının Batılıların ön gördüğü şekilde kadın haklarını savunmaya ihtiyacı yoktur. Güç dengesi üzerinden erkek yapıyor kadın da yapsın şeklinde kadın ve erkek adeta yarışa sokulmaktadır. Eşler evliliğin haktan ziyade bir sorumluluk olduğunu bilmeli kadın ve erkek gücü nispetinde de bu sorumluluğu üstlenmelidir. Çünkü Peygamberimiz güven temelli aile kurmuştur. Anne babalar çocuklarını akademik başarılarını ve konforunu hayatlarının merkezine aldıkları için çocuklar ailelerini yönlendirir hale gelmiştir. Çocuk merkezli aile yapısından yeniden ebeveyn merkezli bir aile modeline dönülmelidir. Sübliminal mesajlar aile yapımızı ve çocuklarımızı tehdit etmekte olup önlem alınması gerekmektedir. Medyanın özellikle sosyal medyanın olumsuz etkilerinden ve haz kültüründen ailenin ve aile bireylerinin korunması gerekmektedir. Dinimizin aileye atfettiği değerleri teorik olarak değil pratik açıdan toplumda kolay anlaşılacak şekilde topluma öğretilmesi gerekmektedir. Kırtasiye malzemeleri üzerine hadisler yazdırılarak çocukların küçük yaşlarda Peygamberimizi tanımalarını sağlamalıyız.

Şiddet konusu hâlâ gündemdeki yerini korumaktadır. Peygamberimizin aile hayatında eşlerinin dilinden psikolojik ve fiziki şiddet görmediklerini anlıyoruz. Şiddetin toplum bazında yaygınlaşmasının sebeplerinden biri medya olduğu için resmi makamların kontrol edici yasalar ile bu yönde çalışma yapmaları evlilik öncesi, evlilik sonrası ve boşanma sürecinde bireylerin inanç ve kültürel kodları göz önünde bulundurularak aile danışmanları görevlendirilmelidir. Tesettür konusunda özellikle bazı kadınlarımız islamın onaylamadığı bir örtünme gerçekleştirdikleri görülmektedir. Tesettür kadın ve erkek için fıtri bir ihtiyaç ve sorumluluktur. Öncelikle marka ve moda takıntısına kapılmadan Allah’ın, korunmasını emrettiği sınırlara riayeti sembolize ettiği için başlı başına bir kulluk vazifesi inancı olduğu verilmelidir” dedi.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.