Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Atalay: (1)

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Atalay: (1)
"(HDP'nin seçime parti olarak girmesi) Risklerini alarak seçime siyasi parti olarak katılmalarında fayda vardır. Hem Türkiye partisi iddiası ve o yönde söylem geliştirilmesini ben faydalı görürüm. Türkiye'nin normalleşmesine katkı verecek hususlardan biri

ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, HDP'nin seçime parti olarak girmesiyle ilgili "Risklerini alarak seçime siyasi parti olarak katılmalarında fayda vardır. Hem Türkiye partisi iddiası ve o yönde söylem geliştirilmesini ben faydalı görürüm. Türkiye'nin normalleşmesine katkı verecek hususlardan birisi olarak bile değerlendiririm" dedi.

Atalay, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Başkanlık sistemine AK Parti'nin bakışının ne olduğu sorusu üzerine Atalay, Anayasa'nın son 2 genel seçimde de ana konulardan birisi olduğunu anımsatarak, AK Parti'nin son iki seçim beyannamesinde en başa yeni bir Anayasa yapılmasını koyduklarını söyledi.

Beşir Atalay, şunları kaydetti:

"Ama geçen dönem bütün çabalara rağmen yeni bir Anayasa gerçekleştirilemedi. Bu Meclis yapabilirdi. Bu Meclis'in önünde bir büyük fırsattı bu. 24. Dönem Meclis'i. Mekanizmalarını oluşturdu, Uzlaşma Komisyonu, vesaire. O konuda tabii parti olarak biz de olanca katkıyı verdik. Ama bir Anayasa değişikliği gerçekleştirilemedi. Şimdi yine bu seçimin de ana gündem maddelerinden birisinin yeni anayasa olacağı görülüyor. Bu kaçınılmaz. Türkiye bu sorununu çözmek zorunda. Yani yeni anayasayı yapmak durumunda. Ne kadar demokratikleşme yönünde yasalar ve düzenlemeler yapsanız, bu Anayasa durdukça belli bir sınırda kalıyorsunuz."

Anayasa'da çok bağlayıcı maddelerin bulunduğuna dikkat çeken Atalay, örneğin YÖK ile ilgili bir düzenleme yapılmak istendiğinde Anayasa'nın 131. ve 132. maddelerinin de değiştirilmesi gerektiğini, bunlar olmadan bir değişikliğin yapılamadığını anlattı.

-"Anayasa bizim gündemimizde olacak"

Her konuda hemen hemen böyle bir durumun söz konusu olduğunu dile getiren Atalay, şu bilgileri verdi:

"Dolayısıyla bu Anayasa'nın bu seçimde de ana gündemde tutulması iyi olur. Bizim gündemimizde olacak. Ama bunun içeriğiyle ilgili, 'Anayasa'nın içeriğinde şunlar yer alacak', uzun uzun seçim beyannamelerinde tabii genelde o olmuyor. Ana hedefleri koyuyorsunuz. Yani orada da henüz biz daha seçim beyannamemizi tam şekillendirmiş değiliz. Benim şu anda size bağlayıcı olarak 'Seçim beyannamemizde şu boyutta bunlar yer alıyor' demem yanlış olur. Ama çok yoğun çalışıyoruz. Yani bizim kendi planımız inşallah seçim kampanyamızın bütün boyutlarını şubat sonuna kadar netleştirmek. Yani seçim beyannamemizi falan artık son şekline getirmek."

AK Parti'nin, 2002'den itibaren bütün seçim beyannamelerinin yeni baskılarının yapıldığını belirten Atalay, bunların çok iyi çalışılmış belgeler olduğunu, iktidar partisinin beyannamesi olması nedeniyle orada hem Türkiye'nin meselelerinin iyi bir analizinin hem de ayağı yeren basan, gerçekçi, gelecekle ilgili planların görülebileceğini söyledi.

Atalay, 4 genel seçim ve bir yerel seçim beyannamesi ile parti programı ve 2023 Vizyon Kitapçığının bir hafta içinde matbaadan çıkacağını, seçim beyannamelerinin bir set olarak sunulacağını aktardı.

-"AİHM'de olumsuz bir şey beklemiyoruz"

Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar'ın milletvekili adayı olmak için Başbakan Ahmet Davutoğlu'na istek iletip iletmediği ve AK Parti'nin bu adaylıklara bakışının nasıl olacağı sorusuna ise Atalay, "Benim bir bilgim yok. O konuda bir şey duymadım. Bir bilgim yok" diye yanıt verdi.

"AİHM'deki Perinçek davasında, Türkiye'nin beklentisinin aleyhinde bir karar çıkarsa yeni davaların önünün açılacağı iddia ediliyor. Siz bu kapsamda nasıl değerlendiriyorsunuz bu davayı" sorusu üzerine de Atalay, "Bu da tabii bir insan hakları çerçevesinde, düşünce özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilecek bir şey, bir düşünce. Zaten AİHM'de biliyorsunuz, o dava çok ilgi görmedi o manada. Tabii hukuktur, neticede bir dava görülecek ama orada çok şu anda farklı, olumsuz bir şey doğrusu biz beklemiyoruz" dedi.

-"Parti olarak katılmalarından memnuniyet duyarım"

HDP'nin seçime parti olarak katılması konusuna AK Parti yönetiminin nasıl baktığının sorulması üzerine Atalay, AK Parti yönetimi olarak HDP'nin seçime bir parti olarak girmesini özel bir değerlendirmeye tabi tutmadıklarını kaydetti.

Strateji heyeti olarak da seçime doğru bütün partileri ve çalışmalarını iyi takip ettiklerini ve değerlendirdiklerini belirten Atalay, şu görüşleri dile getirdi:

"Bizim kendi tabii düşüncemiz, benim özellikle kendi düşüncem, parti olarak katılmalarından memnuniyet duyarım. Siyasi partiler seçime katılmak için kurulur. Demokrasiler siyasi partiler kanalıyla yürür. Diğeri istisnadır. Siyasi parti kurduğu halde işte bağımsız adaylarla katılma vesaire. Risklerini alarak seçime siyasi parti olarak katılmalarında fayda vardır. Hem Türkiye partisi iddiası ve o yönde söylem geliştirilmesini ben faydalı görürüm. Türkiye'nin normalleşmesine katkı verecek hususlardan birisi olarak bile değerlendiririm."

(Sürecek) 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.